Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

"Namejs" pat atjaunos robežkontroli

© Foto: Gatis DIEZIŅŠ, Aizsardzības ministrija

Visā Latvijas teritorijā ir sākusies simtprocentīga valsts aizsardzības spēju pārbaude – militārās mācības Namejs 2018. Armija nāk laukā no bāzēm un poligoniem, iedzīvotājiem jārēķinās ar tās pamanāmāku klātbūtni turpmāko divu nedēļu garumā: militārais transports uz ceļiem, lidmašīnas gaisā, kuģi ūdeņos.

Jau vakar Nacionālajos bruņotajos spēkos sākusies personāla apziņošana par pulcēšanos, lai pārbaudītu apziņošanas sistēmas efektivitāti un personāla spēju reaģēt valsts apdraudējuma situācijā, ziņo Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa. Apziņošana ir daļa no personāla kaujas gatavības pārbaudes. Šajā posmā uzdevums ir pārbaudīt vienības vadības iemaņas saņemt un dot pavēli, vadīt operāciju. Arī pārbaudīt apakšvienību spējas izvirzīties uz aizsargājamo objektu.

Tālākais mācību scenārijs detaļās atklāts netiek.

Tātad nav zināms, kurā dienā kādā attīstības fāzē atrodas inscenētais konflikts. Taču sākumā ir gruzdēšana un provokācijas, bet lielā karošana sāksies nedēļas nogalē. No hibrīdkara izaugs pilna mēroga konvencionālais karš.

Masu nemieri Valmierā un Jēkabpilī vispirms atradīsies Valsts policijas pārziņā. Tos izspēlēs šopiektdien. Preses dienests ziņo, ka civiliedzīvotāju gaitas policijas mācības Nemieri 2018, kas ir Nameja sastāvdaļa, būtiski neietekmēs. Šīs operācijas notiks norobežotās teritorijās. Trokšņi gan būs dzirdami. Tāpat kā tas būtu īstos nemieros, atbalstu policijai sniegs arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests. Savukārt brīdī, kad ar policijas spēkiem vien būs par maz un lokālie incidenti pāraugs plašāka mēroga konfliktā, iesaistīsies armija.

Zīmīgi, ka mācību autori ir ņēmuši vērā arī Ukrainas pieredzi, jo sadarbībā ar Valsts robežsardzi tiks slēgta robeža ar Igauniju, kas scenārijā droši vien ir kāda cita valsts vai arī no tās var ienākt Latvijai naidīgi spēki.

Robežsardzes Viļakas pārvaldes Robežkontroles un imigrācijas kontroles dienesta priekšnieks Raimonds Romanovskis raidījumam Latvijas karavīrs stāsta, ka mācībās tiks pārbaudīta sakaru uzturēšanas savietojamība starp Robežsardzi un Zemessardzi. Un arī reaģēšanas spēja - cik ātri dienesti var ierasties noteiktajā vietā un sākt uzdevumu izpildi.

Ekrānšāviņš no avīzes

Sadarbības aspektam un komunikācijas spējām starp dažādiem dienestiem mācībās ir ļoti liela loma. Namejā iesaistīti arī privāti uzņēmēji, pārbaudot viņu spējas pildīt mobilizācijas pieprasījumus. Vairāki simti līgumu noslēgti ar zemes īpašniekiem, lai armija varētu brīvi pārvietoties pa visu valsts teritoriju. Aizsardzības ministrija aicina informēt, ja mācību gaitā kādiem īpašumiem tiek nodarīti bojājumi. Izvērtēti tikšot visi iesniegumi.

Neatkarīgā jau vēstīja, ka Namejs ir četrgades lielākās nacionālās militārās mācības. Tās norisinās faktiski visā valsts teritorijā. Plašākas aktivitātes gaidāmas Rīgā, Liepājā, Ventspilī, Valmierā, Jēkabpilī un Daugavpilī, kā arī 36 Latvijas novados. Piedalās vairāk nekā 10 000 cilvēku, armija, visi drošības dienesti, arī tās institūcijas, kas atbildīgas par tautsaimniecības mobilizāciju. Savukārt sabiedrotie scenārijā pilda pretinieku lomu. Šis ir tas gadījums, kad aizsardzības resora mantra par NATO līguma piekto pantu ir atlikta malā un tiek pārbaudīts, ko reāli varam mēs paši - kādu apdraudējumu spējam novērst un cik ilgi varam to darīt patstāvīgi.