Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Četru helikopteru "Black Hawk" iegāde stiprināšot NBS kaujas spējas

© Pacific Press/Sipa USA/SCANPIX

Aizsardzības ministrija šobrīd vērtē iespēju slēgt starpvaldību līgumu ar ASV par četru jaunu vidējās klases helikopteru UH-60M "Black Hawk" iegādi aptuveni 175 miljonu eiro vērtībā, lai nomainītu esošās helikopteru platformas un stiprinātu Nacionālo bruņoto spēku kaujas spējas.

"Helikopteru platformu nomaiņa ir vitāli svarīga ne tikai Nacionālo bruņoto spēku uzdevumu veikšanai, bet arī civilo funkciju nodrošināšanai, sniedzot atbalstu sabiedrībai," uzsver aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis.

UH-60M "Black Hawk" atzīti par Nacionālo bruņoto spēku izvirzītajām prasībām atbilstošākajiem helikopteriem gan militāro, gan civilo uzdevumu izpildei.

Slēdzot starpvaldību līgumu, Nacionālie bruņotie spēki saņemtu helikopteru platformas, aprīkojumu un uzstādīšanu, pilotu, apkalpju locekļu un tehniskā personāla apmācību, rezerves daļas un uzturēšanu, ražotāja pārstāvja klātbūtni Latvijā pirmos piecus gadus, pilnu tehniskās dokumentācijas paketi un programmu sertifikāciju. Plānots, ka ASV varēs nodrošināt iegādes līdzfinansējumu no ASV atbalsta programmām.

Vērtējot vidējas klases helikopteru platformu piedāvājumu, UH-60M "Black Hawk" atzīti par Nacionālo bruņoto spēku izvirzītajām prasībām atbilstošākajiem helikopteriem gan militāro, gan civilo uzdevumu izpildei. UH-60M "Black Hawk" galvenā priekšrocība ir tā uzbūve un dzīvotspēja, jo helikopteri "Black Hawk" ir radīti primāri izmantošanai militārām vajadzībām krīzes situācijās. Šo helikopteru ekspluatācija nodrošinātu savietojamību ar ASV spēkiem reģionā un ļautu turpināt līdzšinējo militāro vienību apmācības sadarbību.

AFP/ SCANPIX

Pirmos helikopterus UH-60M "Black Hawk" Nacionālie bruņotie spēki varētu saņemt 2021. gadā

Helikopteru UH-60M "Black Hawk" iegāde nodrošinātu ātru reaģēšanas spēju un spēju pārvietot, un atbalstīt spēkus atbilstoši bruņoto spēku izvirzītajiem operacionālajiem uzdevumiem. Tāpat helikopteru iegāde nodrošinātu spēju transportēt karavīrus un ekipējumu visos laikapstākļos, nodrošinot atbalstu arī krīzes situācijās, medicīniskās evakuācijas, meklēšanas un glābšanas operācijās un citos atbalsta uzdevumos, tostarp ugunsgrēku dzēšanā no gaisa. Helikopteri UH-60M "Black Hawk" būs sagatavoti, lai uz tiem varētu uzstādīt ieroču sistēmas.

Plānots, ka pirmos helikopterus UH-60M "Black Hawk" Nacionālie bruņotie spēki varētu saņemt 2021. gadā un kopējā līguma summa būs aptuveni 175 miljoni eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli.

ASV valdības atbalsts ilgtermiņā būs ļoti nozīmīgs platformas apgūšanā, ekipējuma uzturēšanā un izmantošanā. Būtiski, ka ASV bruņoto spēku "Black Hawk" helikopteru vienības rotācijas kārtībā jau kopš 2015. gada ir izvietotas Lielvārdē, kas jau šobrīd veido veiksmīgu pamatu tālākai sadarbībai šo platformu ekspluatācijā.

Tāpat iecerēts turpināt ciešo sadarbību gan ar ASV bruņotajiem spēkiem, gan Mičiganas Nacionālo gvardi helikopteru pilotu un tehniķu apmācības un kopīgu taktisko mācību organizēšanā tālākas uzturēšanas nodrošināšanai. Šo iemeslu dēļ starpvaldības līguma slēgšana par helikopteru UH-60M "Black Hawk" iegādi vislabāk nodrošinātu Nacionālo bruņoto spēku prasību izpildi.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, kurš no 11. līdz 17. augustam atradās darba vizītē ASV, apmeklēja Grenledžas (Grand Ledge) armijas aviācijas bāzi Mičiganā, lai ar ASV kolēģiem pārrunātu helikopteru UH-60M "Black Hawk" spējas, uzturēšanas prasības, pilotu apmācību iespējas un loģistikas atbalstu.

UH-60M modelis, kas ir trešais lidaparāta atjauninājums, ASV bruņotajos spēkos ieviests pirms 11 gadiem, un šobrīd ASV bruņotie spēki pakāpeniski pilnībā pāriet uz šī modeļa izmantošanu. UH-60M modelim, salīdzinot ar iepriekšējo helikoptera modifikāciju UH-60L, ir jaudīgāks dzinējs, uzlabotas sēdvietas un pilnveidotas helikoptera izdzīvošanas spējas, veikta pilnīga kabīnes digitalizācija, kā arī atvieglota lidojuma plānošana un izpilde. Tāpat UH-60M modelim ir jaunas, no kompozītmateriāla veidotas rotora lāpstiņas, kā arī integrēta vadības sistēma, kas ļauj sekot līdzi helikoptera stāvoklim.

Šogad aprit 25 gadi kopš Latvijas un Mičiganas Nacionālā gvarde iesaistījās partnerattiecību programmā. Mičiganas Nacionālā gvarde ir sniegusi būtiskus ieguldījumus Gaisa spēku aviācijas bāzes attīstībā, palīdzot attīstīt un testēt lidlauka spējas gaisa kuģu uzņemšanā, kā arī apmācot speciālistus. Savukārt nozīmīgākā Latvijas un ASV sadarbība militāri-tehniskās palīdzības un apgādes jomā notiek Ārvalstu militārā finansējuma programmas (FMF) ietvaros, kurā 2018. gadā dažādiem projektiem paredzēti vairāk nekā 56 miljoni ASV dolāru.