Piedāvājot nopirkt sievietes, sociālā kampaņā vēršas pret viņu izmantošanu

Sieviešu resursu centrs "Marta" ar sociālo kampaņu aicina būt neiecietīgiem pret sieviešu seksuālu izmantošanu, aģentūru LETA informēja "Martas" valdes locekle Iluta Lāce.

Šodien atvērta lapa izglabvalsti.lv, kas ir sociāls projekts un būs kā turpinājums interneta veikalam meitenes24.lv Tas aktualizē jautājumu par prostitūcijas legalizāciju, padarot to par likumīgu valsts mēroga rūpalu.

Kampaņas organizatori norāda, ka pēdējā laikā ir izskanējuši viedokļi, ka prostitūcijas legalizācija varētu palīdzēt aizlāpīt budžeta caurumus. Tāpēc resursu centrs sievietēm "Marta" un reklāmas aģentūra "Baddog" piedāvāja ieskatīties nākotnē - kāda veidotos sabiedrība, ja prostitūcija tiku legalizēta.

Mājaslapā ir ievietoti fiktīvi prostitūtu stāsti, piedāvāta iespēja paust viedokli, kā arī aplūkot ilustratīva satura video.

Valda uzskats, ka prostitūcija ir sieviešu brīva izvēle, turpretī vīriešu tiesības ir šos pakalpojumus brīvi izmantot. Taču ir svarīgi atzīmēt, ka seksa tirdzniecība būtiski ietekmē gan pašas prostitūtas, gan sabiedrību kopumā. Kad sabiedrības valdošajās aprindās sāk runāt par iespējamu prostitūcijas legalizāciju, padarot to par legālu biznesu, no kura iekasē nodokļus, šis tiek skatīts kā ekonomisks jautājums - cik daudz naudas ienāks budžetā.

Tas, ka, legalizējot prostitūciju, valsts de facto nonāk sutenera lomā, tiek diskrēti apiets. Arī fakts, ka vairāk nekā puse prostitūtu cieš no nopietniem psihes traucējumiem, netiek uzskatīts par būtisku.

"Sociālās kampaņas parasti aicina cilvēkus būt labsirdīgākiem, smaidīgākiem, saprotošākiem. Mēs vēlamies pretējo. Mēs aicinām būt neiecietīgiem pret sieviešu seksuālu izmantošanu. Pret pagrīdes organismiem, kas gadiem ilgi barojas no pret savu gribu prostitūcijā nodarbinātu meiteņu sapelnītas asins naudas," saka Lāce.

Viņa uzsver, ka ir nepieciešams visas sabiedrības atbalsts, lai tiktu mainītas normas likumdošanā un uzskatos par prostitūciju. Līdzšinējā prakse bija vēršanās pret piedāvājumu, tas nav pareizi - ja vēlamies kaut ko mainīt, tad vienīgie, kas jāsoda ir pakalpojuma pircēji. Par argumentiem, kas prostitūciju attaisno kā iespējamu atbalstu valsts budžetam, nevar būt runas.

"Padomāsim par to, ka uz iesaistīto personu rēķina katru gadu tiek nopelnīti 34 miljardu ASV dolāri (19 miljardi latu). Par to, ka 90% no prostitūtām ar prostitūciju nodarbojas piespiedu kārtā. Vai tiešām mēs vēlamies iestāties pasaules suteneru klubiņā," aicina Lāce.

Reklāmas aģentūras "Baddog" projekta koncepta autors Edijs Majors norāda, ka ļoti būtiski jautājumi bieži var palikt perifērijā un negūt sabiedrības uzmanību, ja netiek pasniegti asi provokatīvā formā. Tādēļ akcijas ievadā izveidojām "internetveikalu" - "www.meitenes.lv", kurā it kā iespējams iegādāties prostitūtas. Pateicoties šādai komunikācijas formai, jau pirmajās tā "darbības" stundās šī akcija radīja plašu rezonansi sabiedrībā, ļaujot ikvienam indivīdam atbildēt uz jautājumu - vai interese par šo tēmu būtu tikpat liela, ja mēs būtu klasiski moralizējuši par šo jautājumu," sacīja Majors.

Majors pauž cerību, ka mediju pārstāvji izpratīs relatīvo noslēpumainību, sniedzot informāciju par "meitenes24.lv" un racionālu projekta atspoguļojumu.

"Vēlos arī uzslavēt tiesībsargājošās iestādes - man ir liels prieks, ka institūcijas, kas rūpējas par fiziskās un informācijas telpas drošību, spēj ātri pamanīt "likumpārkāpumu", ja ziņas par to publicētas lielākajos interneta portālos, un attiecīgi reaģēt, jo "meitenes24.lv" bez brīdinājuma tika slēgtas 16.jūnija vakarā," stāsta Majors.

Viņš pauž cerību, ka līdzīgas sankcijas tiks vērstas ne tikai pret sociāliem projektiem, bet arī pret īstiem digitāliem bordeļiem, kas jau gadiem ilgi pilda suteneru funkcijas seksuālo pakalpojumu tirgū. Agresīvi, neslēpjoties, neraizējoties par to, ka šo lapu klaji pornogrāfisko saturu redz arī nepilngadīgas personas.

Akcijas organizatori uzskata - šis ir jautājums, par ko jādomā ikvienam. Vai Latvijas iedzīvotāji vēlētos saņemt valsts pakalpojumus, kas apmaksāti no līdzekļiem, kas iegūti no sieviešu seksuālas izmantošanas? Vai tie vēlētos jau dažu mēnešu laikā piedzīvot būtisku sabiedrības degradāciju? Izspēlējiet dažādus scenārijus - iedomājieties, kā būtu, ja būtu, aicina akcijas organizatori.

Kā ziņots, policija vakar bloķēja "www.meitenes24.lv" un sākusi administratīvo lietvedību saistībā ar prostitūcijas ierobežošanas noteikumu pārkāpumiem, aģentūrai LETA pastāstīja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes preses pārstāve Sigita Pildava.

Valsts policijas (VP) preses pārstāve Linda Neimane-Zobena norādīja: jau tagad var teikt, ka ir pārkāpts Bērnu tiesību aizsardzības likums, jo tas paredz, ka interneta lapās, kurās attēloti kaili cilvēki, lapas apmeklētājam jāuzdod jautājums, vai viņš ir sasniedzis 18 gadu vecumu. Par šādu pārkāpumu lapas veidotājiem var draudēt administratīvais sods.

Šodien mājas lapa "www.meitenes24.lv" darbojas, bet, lai tajā ieietu, ir jāapliecina, ka interneta lietotājam ir 18 gadi.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.