Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Miris latviešu trimdas sabiedriskais un kultūras darbinieks Andris Ritmanis

© f64

Mūžībā devies latviešu trimdas sabiedriskais un kultūras darbinieks, ārsts Andris Ritmanis, paziņojusi ģimene.

Triju zvaigžņu ordeņa virsnieks, ilggadējais Amerikas Rietumkrasta Dziesmu svētku organizētājs Ritmanis ir arī Atmodas laika leģendārās dziesmas, himnisku statusu iemantojušās "Manai tautai" ("Palīdzi, Dievs!"), ko izpildīja Ieva Akuratere, vārdu autors.

"Ar lielām skumjām vēlamies paziņot ka mūsu Andris Ritmanis - vīrs, tēvs, vectēvs, vecvectēvs, draugs, ārsts, dzejnieks, Latvijas patriots un sabiedriskais darbinieks - ir aizgājis mūžībā. Viņu aiziešana atstāj neaizpildāmu tukšumu mūsu sirdīs," raksta ģimene.

Par atvadām no Ritmaņas un piemiņas koncertu tiks paziņots vēlāk.

Ritmanis ASV ieradās kā bēglis, strādājis par ārstu, aktīvi iesaistījies un vadījis latviešu sabiedrisko dzīvi trimdā. Kopā ar ansambļa "Čikāgas piecīši" ilggadējo vadītāju, nu jau arī nelaiķi, Albertu Legzdiņu viņi sarakstījuši muzikālā stāsta "Eslingena" par trimdas latviešu dzīvi libretu.

"Es to darīju vienkārši tāpēc, ka tā likās pareizi — visu, kas ir iespējams, Latvijas labā. Protams, es tolaik nedomāju ne par kādiem apbalvojumiem, tādēļ šodien ir lieliska sajūta par tik augstu atzinību," teicis Ritmanis pēc Triju zvaigžņu ordeņa saņemšanas.