Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Aptauja: Tikai 40% iedzīvotāju zina, ka partnera piespiešana nodarboties ar seksu ir pretlikumīga

© f64

Tikai 40% Latvijas iedzīvotāju zina, ka partnera piespiešana stāties dzimumattiecībās ir pretlikumīga, liecina pētījumu centra SKDS veiktā aptauja projektā "Vardarbībai patīk klusums".

Aptaujā respondentiem lūdza paust viedokli par dažādām ar vardarbību saistītām situācijām un raksturot, cik tās, viņuprāt, ir pretlikumīgas un pareizas. Saskaņā ar šīs aptaujas datiem, 32% norādīja, ka partnera piespiešana stāties dzimumattiecībās ir nepareiza, tomēr nezināja, ka tā ir pretlikumīga, tāpēc norādīja, ka tā būtu par tādu jāatzīst. Vienlaikus 13% domāja, ka šāda rīcība ir nepareiza, bet tā nebūtu jāatzīst par pretlikumīgu. Tikmēr 1% pilnībā attaisnoja šādu rīcību.

Savukārt uzskatu, ka kolēģu fiziska aizskaršana nepiedienīgā vai nevēlamā veidā ir nepareiza un pretlikumīga, pauda 31% aptaujāto, bet vēl 39% norādīja, ka tāda rīcība ir nepareiza un būtu jāatzīst par pretlikumīgu. 18% atbildēja, ka tā ir nepareiza, bet tā nebūtu jāatzīst par pretlikumīgu. Tikmēr 2% pilnībā attaisnoja šādu rīcību.

Aptaujā 27% respondentu atzīmēja, ka nevēlamu seksuāla rakstura e-pastu un īsziņu sūtīšana ir nepareiza un pretlikumīga, 37% uzskatīja, ka šāda rīcība ir nepareiza un būtu jāatzīst par pretlikumīgu, 20% norādīja, ka tā ir nepareiza, bet nebūtu jāatzīst par pretlikumīgu, savukārt 2% attaisno šādu rīcību.

Uzskatu, ka mēģinājumi kontrolēt partneri, neļaujot tam tikties un kontaktēties ar ģimeni un draugiem, atstājot bez naudas vai atņemot mobilo tālruni vai oficiālus dokumentus, ir nepareizi un pretlikumīgi, pauda 22% respondentu. 39% šādu uzvedību uzskatīja par nepareizu un norādīja, ka tā būtu jāatzīst par pretlikumīgu, 26% atbildēja, ka šāda rīcība ir nepareiza, bet tā nebūtu jāatzīst par pretlikumīgu, bet 3% nesaskata problēmu šādā rīcībā.

Vienlaikus to, ka seksuāla rakstura divdomīgu piezīmju vai "joku" izteikšana sievietēm uz ielas ir nepareiza un pretlikumīga, norādīja 17% pētījuma dalībnieku. 32% atzīmēja, ka šāda rīcība ir nepareiza un būtu jāatzīst par pretlikumīgu, 33% norādīja, ka tā ir nepareiza, bet tā nebūtu jāatzīst par pretlikumīgu, bet 4% - ka tā nav nepareiza un nebūtu jāatzīst par pretlikumīgu.

Savukārt to, ka partnera vai partneres regulāra kritizēšana, lai liktu justies mazvērtīgākam, ir nepareiza un pretlikumīga, atzina 12%, vēl 24% atbildēja, ka tas ir nepareizi un būtu jāatzīst par pretlikumīgu, 49% uzskatīja, ka tas ir nepareizi, bet nebūtu jāatzīst par pretlikumīgu, bet vēl 4% pilnībā attaisnoja šādu rīcību.

Salīdzinot ar 2016.gada datiem, aptaujas veicēji secina, ka šogad respondenti retāk par visām minētajām situācijām atbildēja, ka tās ir nepareizas un jau ir pretlikumīgas, bet biežāk pauda viedokli, ka šādas rīcības ir nepareizas un tās ir jāatzīst par pretlikumīgām. Respondenti ar vidējiem ienākumiem biežāk nekā caurmērā par visām uzskaitītajām situācijām pauda viedokli, ka tās ir nepareizas un jau pretlikumīgas, piebilda aptaujas veicēji.

Aptaujā piedalījās 1013 respondenti vecumā no 15 gadiem. Respondentu vidū bija cilvēki no visiem Latvijas reģioniem.