Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Mēneša laikā darbu varētu sākt pirmie trīs ārpusģimenes aprūpes atbalsta centri

© f64

Mēneša laikā darbu varētu sākt trīs ārspusģimenes aprūpes atbalsta centri - Rīgā, Bauskā un Valmierā, sacīja Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācijas vadītāja Ilze Paleja.

Labklājības ministrija (LM) apstiprinājusi pirmos trīs centrus, kuru dibinātājs ir SOS Bērnu ciematu asociācija. Šodien labklājības ministrs Jānis Reirs (V) svinīgā pasākumā pasniedza Palejai centru reģistrēšanas apliecības, kā arī lēmumus par atbalsta centra statusa piešķiršanu.

Kā sacīja Reirs, ārpusģimenes aprūpes centri ir iztrūkstošais posms, lai varētu ģimeni, kura domā par bērna uzņemšanu, jau sākuma posmā nodrošināt ar nepieciešamo palīdzību. Līdz šim Latvijā nav bijusi organizācija, kas sniegtu palīdzību šīm ģimenēm un palīdzētu pārvarēt birokrātiskos soļus, kā arī nedrošības sajūtu, sacīja Reirs, kurš uzskata, ka ģimenēm ļoti svarīgs tieši emocionālais atbalsts.

Reirs uzsvēra, ka ārpusģimenes atbalsta centri nav pilotprojekts, un to darbībai nepieciešamie līdzekļi iekļauti budžeta bāzē, un šī bāze netiks pārskatīta. Tas nozīmē, ka palīdzība audžuģimenēm un adoptētājiem būs patstāvīga.

Paleja norādīja, ka atbalsta centrus plānots atvērt vienlaicīgi un to darbība varētu tikt sākta mēneša laikā, tomēr darbības sākšanas ātrums būs atkarīgs no pārējiem, tostarp birokrātiskajiem, soļiem, kas vēl jāveic, lai centri varētu sākt darbu. Darbinieki centriem jau atrasti, sacīja asociācijas vadītāja.

Kā informēja LM, patlaban saņemts vēl viens iesniegums par vēlmi veidot ārpusģimenes aprūpes centru, tomēr tas vēl pagaidām tikai tiekot vērtēts.

Jau ziņots, ka 1.jūlijā spēkā stājās grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā, kā arī Audžuģimenes noteikumi un Ārpusģimenes aprūpes atbalsta centra noteikumi, kuri paredz, ka Latvijā sāk darboties speciālās audžuģimenes un Ārpusģimenes aprūpes atbalsta centri.

Izmaiņas likumā paredz Ārpusģimenes aprūpes atbalsta centru izveidi. Centri sniegs atbalstu ne tikai specializētajām audžuģimenēm, bet arī esošajām audžuģimenēm, viesģimenēm, aizbildņiem un adoptētājiem.

Jaunizveidotie Ārpusģimenes aprūpes atbalsta centri būs komersanta, biedrības vai nodibinājuma izveidotas institūcijas, kas piesaistīs jaunas audžuģimenes, aizbildņus, viesģimenes un adoptētājus, nodrošinās apmācības un psihosociālā atbalsta šīm grupām, nodrošinās audžuģimenes psiholoģisko izpēti, kā arī atlīdzības aprēķināšanu un izmaksu specializētajām audžuģimenēm un veiks citus atbalsta pasākumus.

LM lēš, ka šo noteikumu kontekstā šī gada laikā darbu varētu sākt kopumā seši atbalsta centri, kuri sniegtu atbalstu 552 audžuģimenēm, tostarp 90 specializētām audžuģimenēm.