Tiesa apcietina "Latvenergo" prezidentu Miķelsonu

© Elmārs Rudzītis/f64

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesai šodien pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lūguma apcietināja arī "Latvenergo" prezidentu Kārli Miķelsonu.

Apcietinājums viņam piemērots kā drošības līdzeklis kriminālprocesā, kas ierosināts par "Latvenergo" amatpersonu iespējamām pretlikumīgām darbībām laika posmā no 2006. līdz 2010.gadam - dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kukuļņemšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu jeb naudas atmazgāšanu.

Miķelsons ir atzīts par aizdomās turēto dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā un naudas atmazgāšanā - pēc krimināllikuma 318.panta 2.daļas un 195.panta 2.daļas. Viņa advokāts Egons Rusanovs nezina, par kādām naudas summām šajā gadījumā varētu būt runa.

Dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana, par ko Miķelsonu tur aizdomās, esot saistīta ar diviem iepriekš jau publiski izskanējušiem Šveices un Turcijas uzņēmumiem.

Kā LETA jau ziņoja, konkursā par Rīgas otrās termoelektrocentrāles (TEC-2) rekonstrukcijas otrās kārtas īstenošanu uzvarēja Turcijas uzņēmums "GAMA GÜC Sistemleri Muhendislik ve Taahhut" (GAMA). Savukārt rekonstrukcijas procesa tehniskajai uzraudzībai tiks piesaistīta Šveices konsultantu kompānija "AF Colenco".

GAMA pārstāvis iepriekš biznesa portālam "Nozare.lv" noliedza uzņēmuma saistību ar "Latvenergo" amatpersonu aizturēšanu.

Pēc Rusanova teiktā, Miķelsons otrdien, 15.jūnijā, esot aizturēts, balstoties uz kādas personas pret viņu sniegtajām liecībām. Advokāts gan norādīja, ka pagaidām nevēlas nevienu vārdu minēt. Uzreiz pēc tam, kad Miķelsons ticis aizturēts, advokāts lūdzis izmeklētājiem nekavējoties veikt konfrontāciju kopā ar personu, kura liecinājusi pret "Latvenergo" vadītāju, taču Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šādu lūgumu neesot ņēmis vērā.

Aizturēšana notikusi otrdien ap plkst.7.30, veicot kratīšanu Miķelsona dzīvesvietā. Kopumā veiktas piecas kratīšanas, kurās izņemti dažādi dokumenti, datu nesēji, kā arī nauda, stāstīja advokāts.

Rusanovs nenoliedza, ka Miķelsons ir turīgs cilvēks, taču atzīmēja, ka visus savus finanšu līdzekļus viņš ir deklarējis.

Kā stāstīja advokāts, otrdienas pēcpusdienā saistībā ar Miķelsonu veikta kratīšana arī kādā bankā. Visas kratīšanas veiktas steidzamības kārtībā jeb bez izmeklēšanas tiesneša iepriekšējas sankcionēšanas. Par to Rusanovs sūdzējies tiesā, taču viņa sūdzības neesot pieņemtas, norādot, ka tiesa nav kompetenta par to lemt.

Centienus piemērot Miķelsonam apcietinājumu Rusanovs salīdzināja ar "tukša gaisa pūšanu", jo netiekot norādīti nekādi konkrēti fakti un arī pats Miķelsons par tiem nav informēts. Advokāts uzskata, ka izmeklētāju darbības pagaidām ir pilnīgi nekorektas, ar mērķi "ceremoniāli degradēt" cienījamu personu.

Jau vakar šīs lietas ietvaros apcietinājums tika piemērots "Latvenergo" viceprezidentam Aigaram Meļko.

Kopumā KNAB aizvakar aizturēja septiņus cilvēkus - piecus "Latvenergo" vadošus darbiniekus un divas privātpersonas, aģentūru LETA informēja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs.

KNAB aizturētās "Latvenergo" koncerna amatpersonas ir Miķelsons, Meļko, AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Ivars Liuziniks un viņa vietnieks Andrejs Stalažs, kā arī "Sadales tīkla" Austrumu reģiona tehniskais vadītājs Edgars Vitkovskis, apstiprināja Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Juris Pūce.

Aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka KNAB aizturētās privātpersonas ir Daugavpilī reģistrētā uzņēmuma SIA "Būvenergoserviss" vienīgais īpašnieks un valdes priekšsēdētājs Mihails Paladijs, kā arī šī uzņēmuma bijušais valdes loceklis, konsultāciju firmas "Energy Conulting" īpašnieks Andrejs Livanovičs.

Vitenburgs iepriekš norādīja, ka lēmumi par drošības līdzekļu piemērošanu aizturētajām personām tiks pieņemti "laika gaitā". Šodien Centra rajona tiesa lems par vēl kāda aizturētā drošības līdzekli.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka Liuzinikam 1995.gadā tika izvirzītas apsūdzības tā dēvētajā "Latvenergo" trīs miljonu lietā un Augstākā tiesa 2005.gada oktobrī atzina viņu par vainīgu, piespriežot naudas sodu 25 minimālo mēnešalgu apmērā.

Pūce kā "Latvenergo" valsts kapitāldaļu turētājs 22.jūnijā ir sasaucis ārkārtas akcionāru pilnsapulci, lai lemtu par Miķelsona un Meļko atsaukšanu no amatiem energokompānijas valdē. Tāpat EM uzdevusi "Latvenergo" sasaukt meitaskompānijas "Sadales tīkli" ārkārtas akcionāru pilnsapulci, lai lemtu par izmaiņām arī šī uzņēmuma vadībā.

LETA jau ziņoja, ka otrdien notikusi kratīšana Miķelsona un viņa vietnieka Meļko kabinetos, citās "Latvenergo" telpās, amatpersonu automašīnās un dzīvesvietās.