Latvenergo ripo vadības galvas

Rīgas Centra rajona tiesa vakar apcietināja Latvenergo koncerna prezidenta vietnieku Aigaru Meļko. Viņš apsūdzēts par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju. Šodien drošības līdzekli, iespējams, izskatīs A. Meļko priekšniekam Kārlim Miķelsonam.

Savukārt Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce nākamotrdien sasaucis ārkārtas akcionāru kopsapulci, lai lemtu par abu apsūdzēto izslēgšanu no energokompānijas valdes.

Vainu noliedz

Kriminālprocess pret aizturētajām amatpersonām sākts par iespējamām pretlikumīgām darbībām laikā no 2006. līdz 2010. gadam. A. Meļko advokāti Agris Bitāns un Varis Klotiņš uzsver, ka tiesas lēmumu visticamāk pārsūdzēs. Apcietinātā aizstāvji plašākus komentārus nesniedz, vien norāda, ka A. Meļko vainu neatzīst. Arī K. Miķelsona advokāts Egons Rusanovs Neatkarīgajai norāda, ka aizturētais Latvenergo vadītājs izvirzītās apsūdzības neatzīst.

Bijušais finanšu ministrs Aivars Kreituss par vērienīgo Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbību nav pārsteigts. "Ja paklausās runas, kā tiek rīkoti iepirkumi, kur noteikumi piefrizēti kādam par labu, tad šis iznākums nav nekāds brīnums," saka A. Kreituss. Satraukts par KNAB rīcību ir arī Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāja biedrs Juris Dobelis. "Nedod dievs, šī ir skaļa izrādīšanās! Ceru, ka šis ir profesionāļu veikums, nevis politisks pasūtījums," norāda deputāts. Izbrīnīts ir arī deputāts Kārlis Leiškalns. "Ar Miķelsonu esam pazīstami mazāk, bet Meļkovs man ir labs čoms, svētdienās kopā pirtī ejam, kad sanāk. Nekad, nekad nevarēju iedomāties, ka viņi kaut ko tādu darītu," stāsta K. Leiškalns.

Iespējama krāpniecība ar nekustamo īpašumu

Aģentūra LETA izpētījusi, ka aizturētā biznesa konsultanta Andreja Livanoviča vadīta firma 2007. gada vasarā par teju ceturtdaļmiljonu latu iegādājusies nekustamo īpašumu no apcietinātā A. Meļko meitas. Divstāvu īpašumu rindu māju projektā Upesciema ielā Berģos ar zemi tobrīd 22 gadus vecā Kristiāna Meļko iegādājusies 2004. gada novembrī par 45 000 latu. Savukārt 2007. gada augustā no viņas to atpirkusi A. Livanoviča vadītā SIA AGZ jau par 230 000 latu. Īpašuma pirkumam nav izmantots hipotekārais aizņēmums.

Krimināltiesību eksperts Andrejs Judins kā reāli izmantotu shēmu min gadījumus, kad darījumus ar īpašumiem veic valsts amatpersonu radinieki – gan bērni, gan citi ģimenes locekļi – vai tuvi ģimenes draugi. Tomēr fakts, ka ar konsultāciju uzņēmumu saistīta firma iegādājas īpašumu no tādas amatpersonas radinieka, kuras vadītā kompānija nodrošinājusi pasūtījumu konsultācijas uzņēmuma klientam, vēl nav vērtējams kā šaubīgs, atzīst eksperts. Savukārt K. Miķelsonu un A. Livanoviču saistījis kopējs bizness.

Saskata KNAB intereses

Politologs Filips Rajevskis uzskata, ka apcietināšanas pamatā ir politisks spiediens uz Latvenergo, un šo aizturēšanu saista ar priekšvēlēšanu drudzi. "Ja skatās uz Latvenergo kā uzņēmumu – spiediens uz to ir bijis nepārtraukti. Ministri nākuši uz preses konferencēm, kas tik nav bijis! Šobrīd politiskās cīņas pāraugušas jaunā pakāpē. Pēc manām domām, šī izrāde saistīta ar KNAB reorganizāciju," uzskata politologs. Viņš pieļauj, ka tā, iespējams, ir sakritība, ka KNAB šefa Normunda Vilnīša vietniece Juta Strīķe pēkšņi veikusi tik vērienīgu aizturēšanu. "Tikpat iespējams, ka šis ir tikai aizsegs viņas vēlmei noturēt pozīcijas, lai, ejot uz parlamentu, varētu runāt kā līdzīgs ar līdzīgu. Šobrīd viņa sen nav bijusi medijos un ir pienācis laiks uzaudzēt sev respektu," saka politologs.

***

UZZIŅAI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja aizturētās amatpersonas:

Latvenergo prezidents Kārlis Miķelsons

Viņa vietnieks Aigars Meļko

AS Sadales tīkls valdes priekšsēdētājs Ivars Liuziniks

Viņa vietnieks Andrejs Stalažs

AS Sadales tīkls Austrumu reģiona tehniskais vadītājs Edgars Vitkovskis

SIA Būvenergoserviss īpašnieks Mihails Paladijs

SIA Būvenergoserviss bijušais valdes loceklis Andrejs Livanovičs

Latvijā

Maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā apsūdzētā uzņēmēja Aleksandra Babenko slimošanas dēļ Rīgas pilsētas tiesa jau otro reizi līdz 26.septembrim plkst.9 atlikusi tiesas sēdi, kurā bija plānots uzsākt tiesas debates, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais