Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Bezmaksas piens un augļi arī jaunajā mācību gadā skolās būs

© Ekrānšāviņš no avīzes

Augļu, dārzeņu un piena programmā, ko finansē Eiropas Savienība, pagājušajā mācību gadā iesaistījās 1324 skolas. 230 000 bērnu ik dienu dzēra skolā pienu, bet gandrīz 250 000 ēda augļus un dārzeņus. Šogad Eiropas Savienības atbalsta programma augļu, dārzeņu un piena piegādei izglītības iestādēm sāksies no oktobra.

Lauku atbalsta dienests apkopojis provizoriskos datus par atbalsta programmas darbību pagājušajā mācību gadā. No visām skolām, kuras iesaistījās programmā, augļus un dārzeņus izdalīja 1267 skolas, bet pienu - 1150 mācību iestādes. Šajās skolās bezmaksas augļus un dārzeņus saņēma 247 600 skolēnu, kas ir 89,8 procenti no visiem bērniem, bet pienu - 229 600 audzēkņu (83,3 procenti). Zemkopības ministrija atgādina, ka no 2004./2005. mācību gada līdz 2016./2017. mācību gadam Latvijā tika īstenota programma Skolas piens, savukārt no 2010./2011. mācību gada līdz 2016./2017. mācību gadam - Augļi skolai. Pagājušajā mācību gadā darbību sāka jaunā vienotā Eiropas augļu, dārzeņu un piena programma skolām. Šajā laikā, kopš šī programma Latvijā darbojas, izlietots vairāk nekā 32 000 tonnu piena un tā produktu un vairāk nekā 5000 tonnu augļu un dārzeņu kopumā par 29,4 miljoniem eiro.

Skolas augļu, dārzeņu un piena programma būs arī šajā mācību gadā, un tajā būs nelielas izmaiņas.

Ja pagājušajā mācību gadā produktu izdales periods sākās 1. oktobrī pienam, 1. novembrī augļiem un dārzeņiem, šogad visu produktu izdale varēs sākties no 1. oktobra. Svaigus augļus (ābolus, bumbierus, dzērvenes), dārzeņus (burkānus, kāļus, kolrābjus, kāpostus, ķirbjus) vai šo produktu asorti, kā arī pasterizētu pienu bez piedevām mācību gada izdales periodā trīs reizes nedēļā bez maksas varēs saņemt bērni pirmsskolas izglītības iestādēs un 1. līdz 9. klases skolēni. Zemkopības ministrija norāda, ka augļu un dārzeņu piegādi skolām ietekmē to sezonālā pieejamība, kā arī finansējuma ierobežojums, proti, katrai skolai ir noteikts produktu apjoms, kas ir atkarīgs no skolā reģistrēto bērnu skaita. Lauku atbalsta dienests līdz 10. septembrim gaida pieteikumus no produktu piegādātājiem, savukārt vecāki vai skolotāji dienesta mājaslapā var iepazīties ar produktu ražotājiem, kas šajā mācību gadā vēlas programmā piedāvāt savus produktus. Pētījumā par skolēnu ēšanas paradumiem atklājās, ka skolas augļi un dārzeņi ir veicinājuši skolēnu izpratni par veselīgu pārtiku, taču bērni joprojām dārzeņus un augļus uzturā patērē pārāk maz. Lai arī dienā ieteicams apēst piecas porcijas dārzeņu, augļu vai ogu, skolēni dienā neapēd pat vienu porciju.