Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Pensionāri pieprasa celt neapliekamo minimumu

© Rūta Kalmuka/F64

Latvijas Pensionāru federācija tikšanos ar politiskajām partijām, kuras startē Saeimas vēlēšanās, un politiķiem nerīkos. Savukārt visas Latvijas pensionāru sapulci, kas tradicionāli noritēja septembrī, Pensionāru federācijas valde nolēma rīkot jau pēc Saeimas vēlēšanām, Neatkarīgajai pastāstīja federācijas vadītājs Andris Siliņš.

Septembra senioru sapulce ierasti bija notikums, kurā pensionāri pirms nākamā gada budžeta apstiprināšanas un Saeimas rudens sesijas darba sākuma apsprieda pensionāriem aktuālus jautājumus, sagatavojot un iesniedzot valdībai un Saeimai savas prasības. «Pensionāri šogad nolēma šo sapulci rīkot jau pēc Saeimas vēlēšanām, tātad oktobrī, kā arī tikties jau ar tām politiskajām partijām, kuras jau būs iekļuvušas nākamajā Saeimā,» stāsta A. Siliņš, «pensionāri jau pietiekami labi ir iepazinušies ar dažādu politisko partiju priekšvēlēšanu solījumiem.»

Tajā pašā laikā Latvijas Pensionāru federācija turpina vākt parakstus prasībām, kuras iesniegs Saeimā un valdībā jau pirms Saeimas vēlēšanām. Viena no senioru prasībām ir pensionāra neapliekamo minimumu 2019. gadā noteikt ne zemāku par nabadzības riska robežu - 370 eiro apmērā. Pašlaik šis neapliekamais minimums ir 250 eiro. Otra prasība ir izpildīt Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ieteikumu un pārtraukt «pensionārus turēt nabadzībā». Lai to izdarītu, no 2019. gada ir jāpalielina pensijas, nosakot sociālo pensiju ne zemāku par 20 procentiem no vidējās algas valstī, un ieviešot papildu atbalstu pensionāriem - vieniniekiem. Trešā prasība ir atjaunot veselības aprūpi pirmskrīzes līmenī, proti, pacientu iemaksu par gultas dienu slimnīcā noteikt 7,11 eiro dienā (pašlaik 10 eiro), bet kompensējamo zāļu valsts līdzmaksājuma daļu paaugstināt par 25 procentiem tām zālēm, kurām tas vēl nav izdarīts. Pensionāru prasība joprojām ir arī atbrīvot no nekustamā īpašuma nodokļa maksas vienīgo deklarētās dzīvesvietas īpašumu vērtībā līdz 100 000 (simts tūkstoši) eiro.

Pensionāru federācija arī aicinājusi partijas un partiju apvienības savās darbības programmās iekļaut neatliekamu valsts vecākās paaudzes dzīveslīmeņa paaugstināšanas pasākumus. Seniori aicina Saeimā pie Sociālo un darba lietu komisijas izveidot Pensiju lietu apakškomisiju regulārai senioru jautājumu izskatīšanai un attiecīgu izmaiņu sagatavošanai likumdošanā. Pašlaik Saeimā darbojas pensionāru lietu darba grupa, kas jau augusta beigās lems par priekšlikumiem 2019. gada indeksācijai.