Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Latvija iemaksās 300 000 eiro ES ārkārtas Trasta fondā Āfrikai

© f64

Latvija iemaksās 300 000 eiro Eiropas Savienības (ES) ārkārtas Trasta fondā stabilitātei un nelegālās migrācijas un pārvietoto personu pamatcēloņu risināšanai Āfrikā, šodien nolēma valdība.

Latvija iemaksās 300 000 eiro ES ārkārtas Trasta fondā Āfrikai
Ārlietu ministrija (ĀM) skaidroja, ka šī brīža finansējums ES Trasta fondā Āfrikai ir 3,39 miljardi eiro, kas ir par 15% vairāk nekā 2016.gadā. Apzinot jaunās nepieciešamības un lai segtu finanšu resursu iztrūkumu ES Trasta fondā Āfrikai, vairākas ES dalībvalstis jau ir veikušas papildu iemaksas, bet citas valstis vēl plāno tās veikt.

2017.gada 3.februāra Maltas neformālā ES samita un 2017.gada 22.-23.jūnija Eiropadomes lēmumi paredzēja papildu aktivitātes nelegālās migrācijas plūsmas samazināšanai. Savukārt šī gada jūnijā notikušajā Eiropadomē ES valstu un valdību vadītāji vienojās pastiprināt sadarbību ar trešajām valstīm, lai mazinātu migrācijas plūsmas uz Eiropu. Kā viens no sadarbības veidiem tika minēts ES ārkārtas Trasta fonds, kurā valstis tika aicinātas veikt papildu iemaksas.

Eiropas Komisija (EK) aicināja ES dalībvalstis līdz 2019.gada oktobrim pārmitināt vismaz 50 000 personu no trešajām valstīm. Brīvprātīgas saistības ir uzņēmušās 20 dalībvalstis, apņemoties pārmitināt 50 039 patvēruma meklētājus no trešajām valstīm.

Tomēr Latvijai nav iespējas veikt papildu patvēruma meklētāju pārmitināšanu, un, ņemot vērā nelegālās migrācijas plūsmu uz ES un bēgļu skaita pieaugumu no Āfrikas valstīm, Latvijai jāsniedz finansiāls atbalsts ES Trasta fondam Āfrikai 2018.gadā, veicot iemaksu.

ĀM norāda, ka tādējādi Latvija stiprinās savu nostāju, ka solidaritāte var tikt īstenota dažādos veidos, solidāri piedaloties migrācijas plūsmas regulēšanā, sadarbības stiprināšanā ar galvenajām nelegālo migrantu izcelsmes un tranzīta valstīm un pamatcēloņu risināšanā, kā arī apliecinot atbildīgas valsts tēlu ES un starptautisko organizāciju ietvaros.

"Ņemot vērā, ka galvenā migrācijas plūsma uz Eiropu šobrīd ir Centrālās Vidusjūras migrācijas ceļā, kur galvenā nelegālo migrantu tranzīta valsts ir Lībija, fonda visneatliekamākās finanšu vajadzības ir saistītas ar pasākumu ieviešanu Lībijā un tās kaimiņvalstīs, tāpēc nepieciešams novirzīt iemaksu ES Trasta fonda Āfrikai tieši Ziemeļāfrikas reģionam," skaidrots anotācijā.

Šobrīd ES Trasta fondā Āfrikai veidojas 1,2 miljardu iztrūkums 2018.gadam, īpaši izdalot atbalsta programmas Ziemeļāfrikas reģionam. EK norāda, ka palīdzība šim reģionam ir nepieciešama vissteidzamāk. Ņemot par pamatu Latvijas iemaksas ES budžetā, atbilstošs maksājums ES Trasta fondā Āfrikai ir 300 000 eiro.

Atsaucoties uz aicinājumu sniegt ieguldījumu migrācijas pamatcēloņu risināšanā, un lai palīdzētu bēgļiem Āfrikas valstīs uz vietas, Latvija 2015.gadā jau veica 50 000 eiro un 2017.gadā 250 000 eiro lielas iemaksas.

ES ārkārtas Trasta fonds stabilitātei un nelegālās migrācijas un pārvietoto personu pamatcēloņu risināšanai Āfrikā ir viens no galvenajiem ārkārtas finansējuma avotiem ar migrāciju saistītu pasākumu ieviešanā Āfrikā, kas tika izveidots 2015.gada novembrī Valletas samita par migrāciju laikā.

Trasta fonda Āfrikai mērķis ir uzlabot stabilitāti un risināt migrācijas pamatcēloņus trīs Āfrikas reģionos - lejpus Sahāras un Čadas ezera reģionā, Āfrikas raga reģionā un Ziemeļāfrikas reģionā.

Fonds pievēršas sociālekonomisko un sociālpolitisko problēmu risināšanai sasaistot to ar attīstības sadarbības politikas aktivitātēm, piemēram, darba vietu radīšana (jo īpaši jauniem cilvēkiem), cīņa ar migrantu kontrabandu, radikalizāciju. Fonda projektus realizē gan ANO augstā bēgļu komisāra birojs (UNHCR), gan Starptautiskā Migrācijas organizācija (IOM), gan nevalstiskās organizācijas un atsevišķu ES valstu institūcijas.