Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

LIZDA: Publiskajā sektorā dažiem pamatīgi jācīnās par algu palielināšanu

© REUTERS/ SCANPIX

Publiskā sektora algu palielināšanā trūkst solidaritātes - dažās nozarēs tās jau pāris gadus aug, bet citiem par to ir pamatīgi jācīnās, šorīt Latvijas Radio izteicās Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Inga Vanaga.

LIZDA vadītāja atgādināja, ka galvenā pedagogu neapmierinātība ir ar to, ka valsts nav pieņēmusi pedagogu algu palielināšanas grafiku, bet tā vietā arī nākamgad sola tikai vienreizējas prēmijas.

Vanaga atzīmēja, ka šādā kontekstā nespēj pievienoties finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) aicinājumam apdomīgāk lemt par tēriņu palielinājumu valsts pārvaldē.

LIZDA vadītāja atgādināja, ka galvenā pedagogu neapmierinātība ir ar to, ka valsts nav pieņēmusi pedagogu algu palielināšanas grafiku, bet tā vietā arī nākamgad sola tikai vienreizējas prēmijas. Pēc Vanagas vārdiem, valdība tikai atrunājas ar skolu tīklu optimizāciju, bet LIZDA ir pārliecināta, ka tas nedos cerēto ietaupījumu, gan piebilstot, ka LIZDA nav kategoriski pret skolu tīkla sakārtošanu.

Vanaga piebilda, ka LIZDA vēlas panākt arī izdienas pensijas trim pedagogu grupām, piemēram, pirmsskolas un sporta pedagogiem, tomēr viņa uzsvēra, ka ir arī virkne lietu, kas ir izdevušās sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM).

Arodorganizācijas vadītāja pastāstīja, ka ticamākais pedagogu rīcības variants esot pikets, bet streiks iespējams tikai kā galīgais variants, par ko pašlaik negribētos runāt.

Telekanālā LNT Vanaga paskaidroja, ka protesta akcija varētu notikt septembra vidū, bet, ja tas nelīdzēs, tad LIZDA ļoti aktīvi aģitēšot pret konkrētām partijām Saeimas vēlēšanās.

Taujāta, vai nesanāks tā, ka LIZDA ar savu darbību priekšvēlēšanu laikā tikai lies ūdeni uz populistu dzirnavām, Vanaga atzina, ka to izslēgt nevar, taču šādā gadījumā atbildība par notiekošo būšot jāuzņemas pašai esošajai koalīcijai, kurai bijuši četri gadi, kuru laikā izpildīt solījumus pedagogiem.

Kā ziņots, šodien notiks LIZDA Padomes sēde, kurā tiks lemts par tālāko rīcību saistībā ar pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafika nepildīšanu, aģentūru LETA informēja LIZDA. LIZDA Padome tiksies ar Izglītības un IZM pārstāvjiem, lai runātu par aktualitātēm jaunajā mācību gadā, savukārt sēdes slēgtajā daļā tiks lemts par tālāko rīcību saistībā ar pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafika nepildīšanu.

Tāpat ir plānots apskatīt LIZDA rīkoto vēstuļu un parakstu vākšanas kampaņu par pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu darba samaksas pakāpenisku nodrošināšanu no valsts budžeta un "Speciālās izglītības skolotāju, sporta skolotāju un pirmsskolas skolotāju izdienas pensiju likuma" pieņemšanu sasniegtajiem rezultātiem.

LIZDA vadītāja Inga Vanaga aģentūrai LETA iepriekš pauda, ka arodbiedrība apsver iespēju septembrī organizēt piketu. Ja nelīdzēs arī pikets, tad LIZDA sāks "ļoti agresīvu kampaņu", aicinot nebalsot par tiem politiskajiem spēkiem un politiķiem, kas nepilda iepriekš LIZDA dotos solījumus.

Vanaga uzsvēra, ka pedagogi sagaida algu palielināšanas grafiku, bet šīs nedēļas Ministru kabineta lēmums par 1,4 miljonu eiro novirzīšanu piemaksām pedagogiem esot vien "neliela acu aizmālēšana".

Vanaga sacīja, ka pedagogi atzinīgi vērtē jebkuru viņiem papildu izmaksāto summu, tomēr pēdējo piemaksu gadījumā negatīvi esot vērtējams tas, ka tās nesaņems visi pedagogi, turklāt tās pašvaldībām dalīja, vērtējot vidējo skolēnu skaitu klasēs, nevis skolotāja individuālo darba kvalitāti.

Arodbiedrības vadītāja atzīmēja, ka starp pašvaldībām, kas nesaņems līdzekļus skolotāju piemaksām, esot vairākas pierobežas vietvaras, bet nedrīkstot tikt aizmirsta atsevišķu mazo pierobežas skolu loma no nacionālās drošības viedokļa.