Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Meklēs risinājumus, kā mudināt iedzīvotājus veidot ģimenes un radīt bērnus

© f64

Lai pārvarētu demogrāfisko krīzi Latvijā un Eiropā, nepieciešams meklēt risinājumus iedzīvotāju iedrošināšanai veidot ģimenes un radīt bērnus, tam nodrošinot labvēlīgus apstākļus, šodien pirms foruma "Laiks bērniem. Ceļā uz ģimenei draudzīgāko sabiedrību" žurnālistiem sacīja ģimenes politikas jomas eksperti.

Valsts iniciatīvas "Latvijas Goda ģimenes gads" vadības grupas priekšsēdētāja Elīna Treija uzsvēra, ka Latvijas simtgades plašas svinības nebūtu iespējamas bez kuplām ģimenēm, kas Latvijā, neskatoties uz grūtībām, izvēlas radīt bērnus. Viņasprāt, jaunos cilvēkos ir jārada vēlme un pārliecība laist bērnus pasaulē Latvijā.

Sadarbības platformas "Demogrāfisko lietu centrs" vadītājs, Saeimas deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) pauda, ka Latvijā tiek sperti pareizi soļi ģimeņu politikā, taču darāmo darbu vēl ir daudz. Parādnieks sacīja, ka ir nepieciešams izzināt labo praksi citās valstīs, Latvijā pārņemot instrumentus, kas pierādījuši sevi darbībā.

Deputāts uzsvēra, ka ir vadmotīvam "Laiks bērniem", jābūt "svētai lietai" gan darbos, gan arī iespējā pārtraukt darbus, lai veltītu laiku bērniem.

Ungārijas valsts ministre ģimenes un jauniešu lietās Katalīna Novaka pauda, ka Latvija var kalpot par piemēru tam, kā rīkoties demogrāfiskās krīzes laikā, cenšoties veicināt jaunu bērnu dzimstību. Viņa gan atzina, ka Eiropa kā "tukšu silīšu kontinents" ir vieta, kur nevienā no valstīm nav pietiekama dzimstības līmeņa.

Novaka pauda nožēlu, ka netiek uzdots jautājums par to, kas attur jauniešus veidot ģimenes un dzemdēt bērnus. Viņa pastāstīja, ka Ungārija līdz 2030.gadam apņēmusies celt dzimstības rādītājus līdz 2,1, mudinot arī citas valstis iesaistīties sacīkstē par to, kurš šādu rādītāju sasniegs pirmais.

Jēlas Universitātes profesors Fabricio Cilibotti uzsvēra, ka bērnu radīšanas atlikšana ģimenēs nav saistīta tikai ar ekonomiskiem faktoriem. Vecāki mūsdienās ar mazāku bērnu skaitu pavada vairāk laika, tāpēc varētu rasties priekšstats, ka bērni prasa daudz laika.

Tāpat viņš pastāstīja, ka ir jāvairo prakse vīriešiem doties bērnu kopšanas atvaļinājumos. Statistikas dati liecinot, ka valstis, kur sievietes ir vairāk iesaistītas darba tirgū, ir arī lielāka dzimstība.

Eksperta ieskatā politikas uzdevumam ir jābūt atvieglot jaunām ģimenēm dzīvi un mazināt sabiedrības spiedienu saistībā ar ģimenes radīšanu.