Ģenerālprokurora amata kandidātu Kalnmeieru raksturo kā nemanāmu un zinošu

© f64

Nemanāms, aizsēdējies vadošos amatos, ērts prokuratūras spicei, toties ar labām zināšanām un vērtīgu pieredzi, – tik dažādi tiek raksturots prokurors Ēriks Kalnmeiers. Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs vakar informēja, ka nolēmis viņu virzīt Saeimai apstiprināšanai ģenerālprokurora amatā.

I. Bičkovičs savu izvēli pamatoja ar Ē. Kalnmeiera profesionalitāti, kompetenci, pieredzi, izglītību un vēlmi uzlabot prokuroru izglītības līmeni, kā arī pārliecību, ka tiks nodrošināta pēctecība iepriekšējā ģenerālprokurora Jāņa Maizīša veikumam. Atgādinām, ka Saeima J. Maizīša kandidatūru ģenerālprokurora amatam uz trešo termiņu noraidīja.

"Negribu teikt, ka Kalnmeiera kungs ir eņģelis, bet es objektīvi neredzu iemeslu, kāpēc netiktu saskaņots [Saeimā]," sacīja I. Bičkovičs. Pats Ē. Kalnmeiers šo lēmumu nodēvēja par smagu. "Kādam tas bija jādara, un nesaskatu būtiskus šķēršļus, kāpēc es to nevarētu darīt," komentējot savu izvēli, atbildēja prokurors. Tomēr viņš nebija pilnībā pārliecināts, ka arī Saeimas deputāti domās tāpat.

Ē. Kalnmeieru atzinīgi novērtējis Ģenerālprokuratūras virsprokurors Modris Adlers, uzsverot kolēģa profesionālo pieredzi. Arī Juristu biedrības prezidents Aivars Borovkovs, atceroties laiku, kad abi bija izmeklētāji, raksturoja Ē. Kalnmeieru kā enerģisku cilvēku. "No kolēģiem neesmu dzirdējis sliktas atsauksmes. Viņš ir pieklājīgs un tolerants. Tas šajā darbā ar lielu varu un ar cilvēkiem ir būtiski," norādīja A. Borovkovs. Viņš, tāpat kā advokāts un Saeimas Juridiskās komisijas vadītājs Mareks Segliņš, uzsvēra Ē. Kalnmeiera pieredzi advokatūrā, kas ļāvusi paplašināt jurista redzesloku. "Redzējis dzīvi ne tikai pa prokuratūras logu," noteica M. Segliņš.

Bijušais prokurors Guntis Akmeņkalns sacīja: "Lielais pluss ir tas, ka viņš ir galvastiesu pārāks un labāks jurists nekā Maizītis, kam pietrūka zināšanu." Tomēr bijušais prokurors uzskata, ka Ē. Kalnmeiers, sēžot augstos amatos, nekur sevi nav parādījis un sirds par tiesu varu viņam nedegot. "Var būt ērta figūra tiem, kas nealkst lielu reformu," raksturoja G. Akmeņkalns. Ē. Kalnmeiers vakar neslēpa, ka pašreiz tiešām nesaskata "pamatu kardināli kaut ko prokuratūras darbā mainīt".

Rīt Saeimas Juridiskās komisijas deputāti apspriedīs Ē. Kalnmeiera kandidatūru, bet jau vakar vairāku frakciju pārstāvji izteicās, ka viņi šo personu nepazīst. A. Borovkovs piekrita, ka deputātiem jāzina, par ko viņi balso. "Bet viņš nav jau sēdējis un tirgojis puķkāpostus, sistēmā vien strādājis," atcirta jurists. "Ja Neatkarīgā uzrakstīs labus vārdus par Kalnmeieru, tas būs automātisks signāls dažiem deputātiem, ka šis cilvēks nav labs. Mums diemžēl ir divas krāsas – labie un sliktie."

***

UZZIŅAI

- Ēriks Kalnmeiers, Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Tiesās izskatāmo krimināllietu nodaļas virsprokurors: dzimis 1960. gadā;

- 1987. gadā absolvējis Latvijas Universitāti tiesību zinātņu specialitātē, 2004. gadā ieguvis maģistra grādu tiesību zinātnē;

- darbu prokuratūrā sācis 1987. gadā, sākot no izmeklētāja līdz pārvaldes priekšnieka amatam;

- neilgi praktizējis kā zvērināts advokāts Guntara Antoma birojā, strādājis arī Parex bankā;

- precējies, kopā ar sievu Baibu deklarēta dzīvojamā māja ar saimniecības ēku Jūrmalā, dzīvoklis Rīgā, bet Ē. Kalmeieram – dzīvoklis Ugālē;

- Ē. Kalnmeiera īpašumā ir 2000. gadā ražota automašīna Mazda Premacy un 1997. gadā ražota automašīna VAZ–2121;

- 2009. gadā algā saņēmis 24 511 latu, honorāros – 1248 latus;

- uzkrājis 20 206 eiro (14 199 latus) un 4058 latus.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais