Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Latvijā

Drons virs nūdistu pludmales: Vai tas drīkst tur netraucēti lidināties?

© depositphotos.com

Kāds rīdzinieks kopā ar sievu nedēļas nogalē aizbrauca uz nūdistu pludmali – lai paši varētu sauļoties pa pliko un citus ar savu kailumu nekaitinātu un nekārdinātu. «Sāku izģērbties un virs galvas ieraudzīju dronu. Patīkami nejutos. Tāpēc jau braucām uz kailsauļotāju pludmali, lai justos gan ērti, gan drošībā,» saka vīrietis.

Viņš atzīst, ka uzreiz nav attapies, kā pareizāk rīkoties. Kad drona virzienā sviedis pa rokai patrāpījušos sprunguļus un čiekurus, tas aizlidojis. Nūdistu pludmalēs ir nerakstīts likums - nefotografēt. Pat brīnišķus dabas skatus ne. Pat selfijus ne. Ja nu nekādi nespēj bez bildēšanas, tad jāpajautā atļauja apkārtējiem. Dronu lidinātāji atļauju neprasa. Turklāt modernās tehnoloģijas ļauj noteikt konkrēta cilvēka atrašanās vietu, tāpēc pēkšņi parādījies drons var liecināt ne tikai par pusaudžu vai lūriķu izklaidēm, bet arī par apzinātu mērķi iemūžināt konkrētu cilvēku.

Neatkarīgā jautāja Rīgas pašvaldības policijā, kā rīkoties pludmaļu apmeklētājiem, ieraugot dronu virs galvām. Atbilde: zvanīt Valsts policijai vai Civilās aviācijas aģentūrai (CAA). CAA direktors Māris Gorodcovs saka: nē, ir jāsauc policija. CAA var reaģēt tad, ja ir fiksēts fakts, proti, vieta, drons, tā pilots un tas ierakstīts protokolā. Policija protokolu nosūta CAA, un pēc tam vai nu rīkojas CAA, vai iesaista Datu valsts inspekciju - gadījumos, kad pārkāpts personas privātums. Un nūdistu pludmalē privātums ir pārkāpts.

M. Gorodcovs ar nožēlu atzīst, ka daļa policistu nepārzina normatīvos aktus, tāpēc sūdzības par droniem futbolē uz CAA.

Jā, ja nav pārkāpts lidojuma augstums un drona svars, tad it kā viss kārtībā, bet ir arī trešais nosacījums - privātums. CAA ir saņemts daudz iesniegumu un uzsāktas administratīvo pārkāpumu lietas, un tas liecina, ka dronu īpašniekus ir iespējams notvert ar visiem pret viņiem vērstajiem pierādījumiem. 2017. gadā CAA bija saņemta informācija par vairāk nekā 10 bezpilota lidaparātu jeb dronu lietošanas pārkāpumu gadījumiem.

Dronam jābūt marķētam ar tā īpašnieka vai valdītāja vārdu un uzvārdu (juridiskajām personām - nosaukumu), deklarētās dzīvesvietas adresi (juridiskajām personām - juridisko adresi) un tālruņa numuru. Ja drona kopējā pacelšanās masa pārsniedz 1,5 kg, tā īpašniekam jāapdrošina sava civiltiesiskā atbildība pret zaudējumiem, kurus bezpilota gaisa kuģis varētu radīt trešās personas veselībai, dzīvībai vai mantai, kā arī videi. Dronu atļauts lidināt 50 metru augstumā virs cilvēkiem un 50 metru attālumā no viņiem, bet šajā gadījumā spēkā būs tiesības uz privātumu. Ja gar logiem vai virs mazdārziņā līkņājošiem atpūtniekiem sāks dūkt bezpilota lidaparāts, jāapzinās, ka tas viņiem rada diskomfortu.

***

PASAULĒ NOTIEK TĀ

Londonas centrā 2016. gadā atklāja pirmo nūdistiem paredzēto jumta terasi. Terase atrodas uz aptuveni 18 metrus augstas ēkas Parlamenta laukumā. Nūdistu labsajūtai ir bārs, sauļošanās zviļņi un lielisks skats uz Bigbenu.

Atpūtnieki no Vācijas un Austrijas izrādījušies visatraisītākie pasaules pludmaļu apmeklētāji, dodot priekšroku saules staru baudīšanai pa pliko, liecina pētījums par ceļotāju atpūšanās paradumiem, kurā aptaujāti 11 165 tūristi 24 valstīs, piecos pasaules kontinentos, raksta www.tūrismagids.lv.

Parīzē nūdisti apmeklēja Parīzes laikmetīgās mākslas telpu Palais de Tokyo, atstājot garderobē pilnīgi visas savas drēbes. Tiesa, viņi uz muzeju devās pirms tā darba laika sākuma, lai nemulsinātu citus apmeklētājus.

Grieķijā, Rodas salā, ir nūdistu viesnīca Naturist Angel Club Hotel. Viesus tā uzņem kopš 2011. gada un atrodas apmēram puskilometra attālumā no nūdistu pludmales. Vairākas reizes dienā tiek nodrošināts transports uz citām kailsauļotāju pludmalēm.