Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Latvija gatavojas dārgai dalībai "Expo" izstādē, izmaksas - 6 miljoni eiro

© Scanpix

Latvijas dalība pasaules izstādē Expo 2020 Dubai, kas notiks Apvienotajos Arābu Emirātos pēc diviem gadiem, varētu izmaksāt aptuveni sešus miljonus eiro. Ministru kabinets šodien uzklausīs Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavoto ziņojumu par progresu Latvijas dalības organizēšanā šajā izstādē un lems par līdzfinansējuma piešķiršanu aptuveni 4,3 miljonu eiro apmērā. Pārējie izdevumi būs jāsedz uzņēmējiem pašiem.

Visticamāk, Latvijas dalības organizēšana šajā starptautiskajā izstādē tiks uzticēta Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerai (LTRK), kas jau ir pierādījusi savu varēšanu iepriekšējo ekspozīciju organizēšanā. LTRK organizēja Latvijas dalību starptautiskajā izstādē Astana Expo 2017, kas bija veltīta nākotnes enerģijai. Toreiz Latvijas dalība izstādē notika bez Latvijas valsts finansējuma, izdevumus sedzot pašiem uzņēmējiem.

2020. gada pasaules izstādē Dubaijā izdevumus segs gan paši uzņēmēji, gan arī valsts. EM paredzējusi, ka izstādes tāmei ir jābūt gatavai līdz augusta beigām un līdzfinansējums nedrīkstētu pārsniegt 4,3 miljonus eiro.

Tikmēr joprojām notiek izmeklēšana saistībā ar Latvijas dalību vai, pareizāk sakot, nepiedalīšanos iepriekšējā pasaules izstādē - Expo Milano 2015. Šobrīd vienai personai ir piemērots aizdomās turētā statuss. Neatkarīgā jau rakstīja, ka 2015. gadā Ģenerālprokuratūrā tika sākts kriminālprocess par valsts amatpersonu darbībām, iztērējot valsts finanšu līdzekļus 1,173 miljonu eiro apmērā un nepiedaloties izstādē Expo Milano 2015. Toreiz no darba tika atstādinātas arī vairākas EM amatpersonas.

Arī Latvijas dalība 2010. gada pasaules Expo izstādē Ķīnā, Šanhajā, nenoritēja bez skandāliem. Pirms izstāde bija sākusies, Latvijas jaunie arhitekti pauda bažas, ka izstādei atvēlētie ievērojamie līdzekļi ir sadalīti necaurskatāmi un bez konkursa, turklāt ir iespējama nelietderīga to izlietošana. Savukārt drīz pēc izstādes atklāšanas Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras vadītājs Andris Ozols paziņoja, ka uzņēmums Aerodium, kas veidoja Latvijas paviljona galveno akcentu - vēja tuneli, ir iesaistīts valsts līdzekļu izkrāpšanā citā projektā un nesaskaņas Expo paviljona lietā izmantojis, lai šantažētu LIAA. Aerodium valdes priekšsēdētājs Ivars Beitāns savukārt apgalvoja, ka A. Ozols prasījis kukuli. EM vēlāk pārņēma no LIAA visas lietas, kas bija saistītas ar Expo 2010 un Aerodium.

***

Latvijas izdevumi, piedaloties pasaules Expo izstādēs, miljonos eiro

Expo 2000 Hanover 0,982

Expo 2010 Shanghai China 3,63

Expo Milano 2015 * 1,1

Expo 2020 Dubai ** 4,3

* Latvija nepiedalījās

** Plānots