Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Par spīti vairāk nekā 100 liecībām slimnīcas "Ainaži" krimināllietā nav aizdomās turēto

© f64

Par notikumiem bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā "Ainaži" liecības snieguši vairāk nekā 100 cilvēki, taču aizdomās turēto un cietušo krimināllietā joprojām nav, informēja Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes priekšnieks Imants Mitrošenko.

Krimināllietā, kas sākta gada sākumā par tiesībsarga konstatētajiem pārkāpumiem slimnīcā, liecības sniegušas vairāk nekā 100 personas, un darbs turpinās. Mitrošenko atzina, ka darbs ir ļoti apjomīgs, vienlaikus solot, ka "rezultāts būs". Liela daļa no lieciniekiem esot nepilngadīgi, tāpēc viņi var liecināt tikai likumā noteikto personu klātbūtnē.

"Visas iesaistītās puses sadarbojas. Izmeklēšanas laikā nav problēmu," klāstīja policijas pārstāvis. Tomēr lietā joprojām neesot ne aizdomās turēto, ne cietušo.

Jau ziņots, ka tiesībsargs un Veselības inspekcija (VI) konstatējusi pārkāpumus slimnīcā "Ainaži". Pārkāpumi saistīti arī ar ārstniecības personāla, iespējams, neatbilstošu rīcību saistībā ar pacientu fiksāciju.

VI direktore Indra Dreika iepriekš skaidroja, ka šie pārkāpumi varētu būt saistīti ar ārstu un medicīnas personāla trūkumu. Tikmēr tiesībsargs Jansons teica, ka bērni bija piesieti un fiksēti pat vairākas dienas un nedēļas. Pārbaudes gaitā bērni liecināja par piedzīvoto personālo fizisko un emocionālo vardarbību.

Jansons pauda, ka bērni stāstījuši, ka par nepaklausību tiek sodīti ar potēm un piesiešanu pie gultas. Tiesībsargs uzskaitīja arī virkni citu konstatētu pārkāpumu.

Ņemot vērā, ka pārbaudē konstatēti arī iespējami krimināla rakstura pārkāpumi, tiesībsargs vērsies Ģenerālprokuratūrā.

Saistībā ar notikušo sākta krimināllieta.