Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Dienests: Latvijas mežos joprojām saglabājas augsta ugunsbīstamība

© f64

Ugunsbīstamība Latvijas mežos saglabājas joprojām augsta, neraugoties uz nokrišņiem pēdējās dienās daudzviet valsts teritorijā, teica Valsts meža dienesta (VMD) Meža un vides aizsardzības daļas vadītāja vietnieks Zigmunds Jaunķiķis.

"Ugunsbīstamība mežos joprojām saglabājas. Vietām lokālie negaisa mākoņi nedaudz palīdz, bet atslābināties nekādā ziņā nevar," sacīja Jaunķiķis, norādot, ka jebkura lietus lāse palīdz šajā situācijā, taču mežos joprojām ir sauss un ugunsbīstamība ir liela.

Jaunķiķis teica, ka VMD rīcībā nav informācijas, ka kādas Latvijas pašvaldības apsvērtu iespējas ierobežot fizisko personu tiesības uzturēties un brīvi pārvietoties mežā, ņemot vērā augsto ugunsbīstamību mežos.

Tāpat viņš pastāstīja, ka turpinās ugunsgrēka Salas novada Gargrodes purvā likvidācija. "Uz priekšu darbi nevirzās. Ugunsgrēka dzēšanas darbus apgrūtina biezāks kūdras slānis, kamdēļ kokiem ir apdegušas saknes, vietām koki krīt," viņš sacīja. Kopējā uguns skartā platība ir 35,1 hektārs. Pēc Jaunķiķa teiktā, nav iespējams prognozēt, kad ugunsgrēku Salas novada Gargrodes purvā izdosies nodzēst - ja uznāks lietus, tas notiks ātrāk, bet bez lietus tas prasīs ilgāku laiku.

VMD pārstāvis atgādināja, ka salīdzinoši nesen ir likvidēts ugunsgrēks Mazsalacas novada Ramatas pagastā Saklaura (Oļļas) purvā. Tikmēr situācija Valdgales pagasta kūdras purvā un mežā ir bez izmaiņām - katru rītu un vakaru ugunsgrēks tiek apsekots un dzēstas kūpošās vietas.

Kā ziņots, purvs Ramatas pagastā aizdegās otrdien, 31.jūlijā vēlu vakarā.

Mazsalacas novada pašvaldības vadītājs iepriekš aģentūrai LETA pieļāva, ka purva ugunsgrēks Mazsalacas novadā, visticamāk, izcēlies neuzmanīgas rīcības ar uguni dēļ.

Tāpat 1.augustā izcēlās ugunsgrēks Salas novada Gargrodes purvā, kur deg gan purvs, gan mežs.

Vienlaikus turpinās Valdgales kūdras purva un meža ugunsgrēka dzēšanas darbi. Ugunsgrēks izcēlās 17.jūlija pievakarē un tā platība aplēsta virs 1000 hektāriem. Dzēšanas darbos tika iesaistīts arī Lietuvas bruņoto spēku helikopters, kā arī Baltkrievijas dienestu helikopters, kurš nu jau ir atgriezīsies Baltkrievijā, jo purvā vairs nenotiek degšana ar atklātu liesmu.