Miķelsons aizturēts aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu

© f64

Valstij piederošā enerģētikas uzņēmuma AS "Latvenergo" prezidents Kārlis Miķelsons vakar aizturēts aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, apstiprināja Miķelsona advokāts Egons Rusanovs. Patlaban Miķelsons atrodas izmeklēšanas izolatorā.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vakar veiktā kratīšana Latvenergo valdes priekšsēdētāja Kārļa Miķelsona un viņa vietnieka Andra Meļko darba kabinetā radījusi virkni jautājumu, uz kuriem korupcijas apkarotāji, visticamāk, šodien radīs atbildes.

Intervijā Latvijas Radio Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Juris Pūce atzina, ka kratīšana abu valsts amatpersonu kabinetos beidzās vakar pussešos vakarā.

"Esam ļoti nepatīkami pārsteigti par šo situāciju. Ja būs turpmākas darbības, ceram, ka tās notiks iespējami ātri, lai mazinātu potenciālo traipu uz Latvenergo," skaidroja EM valsts sekretārs.

EM otrdien pulksten 10.30 saņēmusi zvanu no KNAB priekšnieka vietnieces Jutas Strīķes, kura lūdza nozīmēt divus savus darbiniekus. Viņi vēlāk stāstījuši, ka gumijas cimdos KNAB darbinieki pārbaudījuši datu nesējus, meklējot informāciju un dokumentus. Tas notika diezgan lielā klusumā, apgalvoja J. Pūce. Kratīšana Latvenergo šefa kabinetā notikusi viņa personīgā advokāta klātbūtnē.

KNAB interesējas par K. Miķelsona, A. Meļko un vēl vairāku ar TEC-2 rekonstrukciju saistītu vadošu darbinieku rīcību. Viņu vidū ir arī Latvenergo ražošanas tehniskais direktors Gunārs Cvetkovs, Latvenergo koncerna uzņēmuma a/s Sadales tīkls valdes loceklis Andrejs Stalažs un citi, ziņo LETA.

"Mums nav informācijas par iemesliem, kāpēc kratīšana veikta. Nav informācijas, kādi statusi amatpersonām ir piemēroti – ir vai nav aizturētas. Ir solījums no KNAB, ja tiks pieņemts kāds lēmums, kas skar Latvenergo kā uzņēmuma darbību, mūs informēs. Pagaidām šādu informāciju neesam saņēmuši," uzsvēra EM valsts sekretārs.

Kā viena no iespējamajām versijām kratīšanai izvirzīta koruptīvās pazīmes TEC-2 rekonstrukcijā, ko realizē Turcijas kompānija. Taču J. Pūce atzīst, ka viņa un EM rīcībā nav tādu pazīmju, ka varētu liecināt par koruptīvām pazīmēm TEC-2 rekonstrukcijas projekta realizācijā.

"Ja ar koruptīvu darbību ir panākta līguma noslēgšana, noteikti nevarēsim turpināt sadarbību ar šiem partneriem, kas devuši kukuļus, bet mums nav informācijas, ka tur tas tā ir noticis," Latvijas Radio atzina J. Pūce.

Latvenergo vadības kabinetos kratīšana esot veikta tieši saistībā ar šo projektu, atsaucoties uz neoficiāliem avotiem, ziņo aģentūra LETA. Elektroenerģijas uzņēmums to sāka īstenot šogad, un tā kopējās izmaksas sasniedz apmēram 250 miljonus latu. Aģentūra arī ziņoja, ka starp aizturētajiem, iespējams, ir vairāki ar TEC-2 rekonstrukciju saistīti vadošie darbinieki.

Vakar līdz laikraksta nodošanai tipogrāfijā KNAB atteicās sniegt jebkādu informāciju par atsevišķām procesuālajām darbībām. Ja tiks pieņemti nozīmīgi lēmumi, tad birojs par to kopumā informēs, norādīja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs. KNAB ir tiesības aizturēt amatpersonas uz aizdomu pamata, taču, lai lemtu par apcietinājumu, birojam esot jādodas uz tiesu.

Latvenergo ārējo komunikāciju vadītājs Andris Siksnis savās atbildēs par uzņēmumā notiekošo bija izvairīgs. Viņš atzina, ka otrdien Latvenergo ieradās sveši cilvēki no tiesībsargājošajām institūcijām, kuri interesējās par kompānijas vadību. "Iespējams, uztraukums ir pamatots," uz jautājumu par to, kas notiek Latvenergo vadības kabinetos, atbildēja A. Siksnis.

Tāpat Latvenergo pārstāvis nekomentēja, vai KNAB izrādījis interesi par uzņēmuma vadītājiem iecerētā TEC-2 rekonstrukcijas projekta dēļ vai arī citas, iespējams, ar Latvenergo valdes locekļu ārpus energokompānijas saistītās, darbības dēļ.

Neatkarīgā jau ziņoja, ka šā gada februārī Ekonomikas ministrija deva piekrišanu Rīgas TEC-2 rekonstrukcijas otrās kārtas projekta īstenošanai. Lēmumu par TEC-2 modernizāciju uzņēmuma valde gan pieņēma jau 2004. gada maijā. Celtniecības darbu iepirkuma procedūra tika sākta 2008. gada pavasarī un pabeigta ar to, ka astoņu pretendentu konkurencē uzvarēja uzņēmums Gama GUC Sistemleri A.S no Turcijas.

Saskaņā ar prognozēm rekonstrukcijas darbiem TEC-2 jāsākas šā gada augustā vai septembrī un projektu pabeigs trīs gadu laikā.