Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Tuvojas "NAMEJS". Simtprocentīga aizsardzības spēju pārbaude

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Armijai, visiem drošības dienestiem un institūcijām, kas iesaistītas valsts aizsardzībā, tuvojas lielā četrgades pārbaude. No 20. augusta līdz 2. septembrim Latvijā norisināsies nacionālās militārās mācības NAMEJS 2018. Plānotais dalībnieku skaits vairāk nekā 10 000. Civiliedzīvotājiem jārēķinās, ka militārās norises būs redzamas un dzirdamas.

Kā vakar preses konferencē vēstīja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris un šo mācību vadītājs Leonīds Kalniņš: «Mēs izejam ārā no savām bāzēm, saviem poligoniem un trenējam vienības visā Latvijas teritorijā.» To visvairāk izjutīs sešas lielās pilsētas - Rīga, Liepāja, Ventspils, Valmiera, Jēkabpils un Daugavpils, kā arī 36 Latvijas novadi. Pa ceļiem pārvietosies militārā tehnika, tiks īstenoti dažādi taktiskie uzdevumi, kas saistīti ar aizkavēšanas un aizsardzības operācijām. Vienības darbosies ne vien uz sauszemes, bet arī gaisā un uz ūdens. Troksnis būs, un arī naktīs. Šāvieni, sprādzieni, sirēnas. Taču iedzīvotājiem nav jābažījas - kaujas šaušana ar īstām patronām un īstiem lādiņiem notiks tikai militārajos poligonos un šautuvēs.

Šī vasara visiem dienestiem ir devusi krietnu mācību attiecībā uz ugunsdrošību. Arī Ādažu poligonā amerikāņu vadītu mācību gaitā izcēlās vairāki ugunsgrēki, un no tiem viens bija sevišķi bīstams. Plānojot NAMEJU, šī pieredze ir ņemta vērā. Mācību laikā būs nodrošinātas ugunsdzēsēju vienības, kas atradīsies tieši tajos rajonos, kur notiks munīcijas izmantošana - gan mācību, gan kaujas. Jebkura aizdegšanās tiks nekavējoties novērsta.

Jāatgādina, ka pašlaik bruņotie spēki ar saviem helikopteriem nepārtraukti ir iesaistīti purvu un mežu ugunsgrēku dzēšanā.

Tā arī mācību laikā paliks prioritāte numur viens. Taču mācību uzdevumus un atbalsta funkciju sniegšanu esot iespējams veikt arī, pildot ikdienas pienākumus. Piemēram, pa ceļam uz ugunsgrēka vietu evakuēt kādus scenārijā cietušos. Turklāt gaisa atbalstu mācībās sniegs arī kolēģi no ASV ar saviem helikopteriem. Citi Latvijas sabiedrotie - poļi, čehi, lietuvieši - pildīs pretinieku lomu.

Mācību fabulu Aizsardzības ministrija atklāja jau pirms kāda laika: Latvijai tuvojas apdraudējums, tiek celta trauksmes gatavība. Sākas hibrīdkarš. Sabotāžas, kaitniecība. Lielāki cilvēku grupējumi rīko nemierus. Un pienāk brīdis, kad jāiesaistās armijai. Sākas pilna mēroga konvencionālais karš. Kā jau tas notika Ukrainā.

Tagad zināms, ka pilsētas, no kurām izaugs nemieri, būs Jēkabpils un Valmiera. Iesaistītās pašvaldības par visām mācību norisēm ir savlaicīgi brīdinātas, būs arī plakāti un paziņojumi medijos, lai iztiktu bez kādiem pārpratumiem. Ar daudzām privātpersonām, kuru infrastruktūru vai īpašumus armija izmantos, ir noslēgti speciāli līgumi. Turklāt šīs ir pirmās mācības, kurās NBS pārbaudīs privātuzņēmēju spējas pildīt mobilizācijas pieprasījumus. Galvenokārt tie būs būvniecības uzņēmumi, kuru rīcībā ir traktori, greideri, vilcēji un cita smagā tehnika. Šis ir viens no mācībām izvirzītajiem apakšuzdevumiem.

Svarīgākais, protams, ir pārbaudīt pašu bruņoto spēku gatavību darboties smagā militāri komplicētā krīzē. Tostarp arī dažādu spēka veidu štābu un to komandieru spēju plānot un vadīt krīzes novēršanu.

Pārbaudītas tiks arī citu valsts struktūru un partneru sadarbības spējas. Mācībās būs iesaistīta policija, robežsardze, ugunsdzēsības dienests.

Kā allaž lielāku militāru manevru laikā ir interesanti pavērot, kā reaģē mūsu austrumu kaimiņi. NAMEJS norisināsies arī Latgales reģionā. Pagaidām par mācībām interesējusies tikai Baltkrievija - oficiāli pieteikusi savus novērotājus. Savukārt Krievija tāpat bez visas pieteikšanās lidinās riņķī un apkārt mūsu robežām vai ik dienu un gan jau arī nelūgta pavēros, ko četru gadu laikā Latvijas armija ir iemācījusies.