Aicina iesniegt nominācijas UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālajam sarakstam

UNESCO Latvijas Nacionālā komisija (LNK) aicina iesniegt nominācijas UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālajam sarakstam,informē UNESCO LNK konsultante Liene Krīvena.

UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālais saraksts ir izveidots ar mērķi izcelt, apzināt un popularizēt Latvijas kultūras un dabas mantojumu, kam UNESCO Konvencijas par pasaules kultūras un dabas mantojuma aizsardzību izpratnē ir īpašas nozīmes universāla vērtība Latvijas, Eiropas un pasaules mantojuma kontekstā un kas ir aizsargājams un nododams nākamajām paaudzēm.

UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālais saraksts tiek veidots atbilstoši Vispārējām vadlīnijām pasaules mantojuma konvencijas īstenošanai, kuras nosaka UNESCO Pasaules mantojuma nacionālo sarakstu dibināšanu konvencijas dalībvalstīs.

UNESCO Pasaules mantojuma nacionālais saraksts apzina un tajā tiek iekļautas tās kultūras un/vai dabas mantojuma vietas un objekti Konvencijas dalībvalstī, kam ir īpašas nozīmes universāla vērtība un kuru dalībvalstis nākotnē varētu nominēt Pasaules mantojuma sarakstam.

Nominācijas iesniedzamas UNESCO LNK Sekretariātā līdz 30.septembrim.

Latvijas dabas un/vai kultūras mantojuma vietu un objektu atbilstība šim sarakstam tiks vērtēta saskaņā ar UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālā saraksta nolikumu.

UNESCO Konvencijā par pasaules kultūras un dabas mantojuma aizsardzību pieņemta 1972. gadā. Latvija tai pievienojās 1995. gadā, tādējādi apliecinot vēlmi sniegt savu ieguldījumu Pasaules dabas un kultūras mantojuma saglabāšanā. Latvijas vārds Pasaules dabas un kultūras mantojuma sarakstā minēts saistībā ar diviem ierakstiem: Rīgas vēsturisko centru (iekļauts 1997. gadā) un Strūves ģeodēzisko loku (starpvalstu nominācija, iekļauta 2005. gadā). Kopumā UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā pašreiz ir iekļautas 890 nominācijas.

Svarīgākais