EM nav informēta par KNAB veiktās kratīšanas "Latvenergo" iemesliem [papildināta]

Ekonomikas ministrija (EM) patlaban nav informēta par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) veiktās kratīšanas AS "Latvenergo" iemesliem, šodien intervijā Latvijas Radio apgalvoja EM valsts sekretārs Juris Pūce.

Viņš apstiprināja, ka EM saņemta informācija par veikto kratīšanu divu "Latvenergo" vadības pārstāvju - prezidenta Kārļa Miķelsona un viņa vietnieka Aigara Meļko - kabinetos. Šajā procesā pieaicināti arī EM kā "Latvenergo" uzraugošās institūcijas pārstāvji.

Pūce nezināja, vai izmeklēšanas darbībās piedalījās KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe, bet tieši viņa bijusi tā, kura šorīt zvanījusi un aicinājusi EM pārstāvjus piedalīties kā novērotājus.

Pēc Pūces teiktā, EM rīcībā nav informācijas, kāpēc kratīšana veikta, kā arī - kādas personas iesaistītas šajā lietā un kāds statuss tām piemērots. Tomēr ar KNAB panākta vienošanās, ka EM nekavējoties tiks informēta, ja izmeklēšanas darbību dēļ kādas amatpersonas darbība būs traucēta. Pagaidām šāda informācija nav saņemta.

Pūce arī apstiprināja, ka gadījumā, ja KNAB veikto izmeklēšanas darbību un piemērotā statusa dēļ kāds "Latvenergo" valdes loceklis nevarēs pildīt savus pienākumus, tiks pieņemts lēmums par viņa atcelšanu no amata.

EM valdes sekretārs pauda gatavību īstenot nepieciešamos pasākumus, lai neciestu "Latvenergo" reputācija.

Par Miķelsona un Meļko pašreizējo atrašanās vietu Pūce nebija informēts. Piemēram, Meļko pirms 30 minūtēm atradies "Latvenergo" centrālajā ēkā, jo tikko bija beigusies kratīšana viņa kabinetā.

Kā ziņots, KNAB joprojām nesniedz nekādu oficiālu informāciju par veiktajām procesuālajām darbībām un to iemesliem, kā arī neatklāj, vai kāds "Latvenergo" darbinieks ir aizturēts.

KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs aģentūrai LETA strikti sacīja, ka šodien saistībā ar izskanējušajām ziņām par kratīšanām "Latvenergo" nekāda jauna informācija nav gaidāma.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija un aculiecinieku stāstītais, KNAB šodien veic operatīvos pasākumus saistībā ar "Latvenergo" vadības darbību, tostarp notikušas kratīšanas uzņēmuma valdes locekļu kabinetos, automašīnās un citur.

Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) aģentūrai LETA apstiprināja, ka kratīšana notikusi Miķelsona un viņa vietnieka Meļko kabinetos. Kratīšanas laikā bijis pieaicināts arī "Latvenergo" darbību pārraugošās EM pārstāvis.

Kamparam neesot zināms, kāpēc kratīšana notikusi. Savukārt pēc neoficiālas informācijas, kas ir aģentūras LETA rīcībā, KNAB aktivitātes ir saistītas ar Rīgas otrās termoelektrocentrāles (TEC-2) rekonstrukcijas otrās kārtas projektu.

EM rīcībā pagaidām nav ziņu, ka šīs lietas ietvaros kāds būtu aizturēts. Arī "Latvenergo" Ārējās komunikācijas daļas vadītājs Andris Siksnis žurnālistiem sacīja, ka pie uzņēmuma īpašnieku - EM - pārstāvjiem noskaidrojis: lietā pagaidām aizturēto nav.

Aģentūra LETA noskaidroja, ka KNAB interesējas par Miķelsona, Meļko un vēl vairāku ar TEC-2 rekonstrukciju saistītu vadošu darbinieku rīcību. Viņu vidū ir arī "Latvenergo" ražošanas tehniskais direktors Gunārs Cvetkovs, "Latvenergo" koncerna uzņēmuma AS "Sadales tīkls" valdes loceklis Andrejs Stalažs un citi.