Palielina Eiropas fondu finansējumu kultūras pieminekļu privātīpašniekiem

Valdība šodien atbalstīja Kultūras ministrijas (KM) sagatavotos grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos par atbalstu kultūras pieminekļu privātīpašniekiem to saglabāšanā un to sociālekonomiskā potenciāla efektīvā izmantošanā, informē Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule.

Kopējais pieejamais Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējums šim mērķim būs 3 999 999 lati. Šī summa vēl jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju. Pieejamais ERAF finansējums vienam projektam ir ne vairāk kā 1 999 999 lati un ne mazāk kā 250 000 latu. ERAF finansējuma intensitāte nepārsniedz 50% no kopējām attiecināmajām izmaksām.

Finansējuma apjoma palielināšana dos iespēju uzlabot kultūras pieminekļu tehnisko stāvokli, ļaujot saglabāt un arī turpmāk nodrošināt objektu pieejamību sabiedrībai, norādīja KM pārstāve.

Aizsargājamo kultūras pieminekļu atjaunošana ir būtiska arī reģionu, kuros atrodas atjaunojamie kultūras pieminekļi, pievilcības uzlabošanai, tādējādi paaugstinot to iedzīvotāju dzīves kvalitāti. Reģionu pievilcības palielināšanās mazinās darbaspēka aizplūšanu, kas pozitīvi ietekmēs reģiona uzņēmējus. Aktivitātes ietvaros tiks uzlabota arī kultūras pakalpojumu pieejamība.

Aktivitātes mērķis ir nodrošināt tādu kultūras pieminekļu saglabāšanu, pieejamību sabiedrībai un sociālekonomisku izmantošanu, kas atrodas privātīpašumā un nodrošina nozīmīgas publiskas funkcijas. Aktivitātes ietvaros tiek paredzēts atbalstīt projekta iesniegumus, kuros būs skaidri pamatota atjaunojamā objekta nozīme plašu publisko funkciju veikšanā.

Projektu iesniegumu iesniegšanas termiņš noteikts no šā gada 21.jūnija līdz 21.jūlijam.