Amatu atstāj atbildīgā par e-veselību

© www.eveseliba.gov.lv/

Nacionālajā veselības dienestā amatu atstāj par e-veselību atbildīgā amatpersona Linda Freimane. Nacionālajā veselības dienestā Neatkarīgajai sacīja, ka tas saistīts ar ģimenes apstākļiem. Tātad vismaz oficiāli L. Freimanes aiziešana netiek sasaistīta ar e-veselības darbu, sistēmas ieviešanu un tās darbības traucējumiem.

Lindu Freimani plašāka sabiedrība iepazina tieši saistībā ar e-veselības ieviešanas projektu, kad pēc ilgstoša un ļoti neveiksmīga mēģinājuma e-veselību iedarbināt tā pagājušajā gadā «iekustējās».

E-sistēmas ieviešana notika tieši L. Freimanes kā Nacionālā veselības dienesta vadītājas vietnieces informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jautājumos vadībā. Nacionālajā veselības dienestā viņa strādāja vairāk nekā piecus gadus, un dienests «ļoti novērtē Lindas Freimanes darbu, jo īpaši viņas neatsveramo ieguldījumu e-veselības problēmu atrisināšanā». L. Freimane savus amata pienākumus beidz pildīt 16. augustā. Tuvākajā laikā Nacionālais veselības dienests izziņos konkursu uz šo vakanci un pretendentiem izvirzītās prasības. Tikmēr iesākto e-veselības sistēmas uzlabošanas gaitu un plānotos tehniskos risinājumus sistēmas darbības pilnveidošanai nodrošinās Nacionālā veselības dienesta e-veselības speciālisti.

E-veselības ieviešanas problēmas ir saistītas ne tikai ar novecojušu programmatūru, bet arī ar augsto kadru mainību.

Vairāk nekā desmit gadu laikā nomainījusies virkne dažādu līmeņu speciālistu, kuri strādāja ar e-veselību. Kā izriet no e-veselības audita, bijis pat tā, ka viens speciālists aiziet, bet nākamajam netiek atstātas nekādas zināšanas un informācija par projektu. Jāpiebilst, ka par e-veselību atbildīgā amatpersona aiziet sistēmai ļoti sarežģītā laikā, kad to gaida vairāki būtiski izaicinājumi. Vispirms tā ir veselības aprūpes pakalpojumu saņēmēju datu bāze, kurai jāsāk strādāt jau septembrī, un līdz tam palicis mazāk par vienu mēnesi. Šai datu bāzei būs jābūt savienotai ar virkni citu (tiek minēts pat 19) datu bāzu, lai ārstniecības iestādes spētu pateikt, vai pacients ir tiesīgs saņemt valsts apmaksātu veselības aprūpi. Tāpat Nacionālajam veselības dienestam būs jāadministrē personu iemaksas veselības apdrošināšanai, kas stājas spēkā nākamā gada 1. janvārī.

Veselības ministrija norāda, ka e-veselības sistēmas darbība stabilizējusies, taču pat jūlijā vēl ir novērojami traucējumi, kad sistēma nestrādā piecas līdz desmit minūtes. E-veselības darba uzlabošanā iesaistīts arī privātais sektors - e-veselības sistēmas pilnveidošanu veic uzņēmumi Santa Monica Networks un Analytica.



Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.