Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Jauns OCTA cenu kāpums netiek plānots

© F64 Photo Agency

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojam nākas taisnoties par vienu neveiklu pagājušajā nedēļā izskanējušu frāzi, kas sabiedējusi autovadītāju sabiedrību, – apdrošinātāju izmaksas patiesi tiek segtas no transportlīdzekļu vadītāju līdzekļiem, un, ja tās aug, loģiski, jāmaksā vairāk. Taču šobrīd OCTA cenu kāpumam nav nekāda pamata.

Pērn obligātās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas polisēm jau tika paceltas cenas, turklāt ļoti būtiski. Pie atsevišķiem apdrošinātājiem tās sadārdzinājās pat piecas reizes. Tādēļ runas par jaunu iespējamu sadārdzinājumu autovadītāju vidū uztvertas ar neizpratni un sašutumu.

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs tagad skaidro, ka tā priekšnieks Juris Stengrevics ticis pārprasts. Garantijas fonds, no kura izmaksātas kompensācijas neapdrošināto šoferu vietā, patiešām esot sarucis, taču apdrošināšanas sabiedrību aprēķinos iespējamais iemaksu kāpums ierēķināts jau pērnajā kāpumā. Tā skaidro biroja pārstāvis Gints Lazdiņš. Ja naudas daudzums fondā samazinās zem 17 miljoniem eiro, apdrošinātājiem ir jādubulto iemaksas. Taču tās nav nekādas kosmiskās summas. Par vienu polisi viena eiro vietā tagad jāmaksā divi. Un apdrošināšana jau nu ir tas bizness, kura dalībnieki par sevi māk parūpēties.

Naudas Garantijas fondā kļuvis mazāk vairāku iemeslu dēļ.

Uzkrātos līdzekļus birojs iegulda vērtspapīros, taču tirgus pēdējos gadus stagnē, atdeve esot zema. Otrs iemesls ir apdrošināšanas sabiedrības Balva maksātnespēja. Tās klientiem no fonda jau izmaksāti 3,4 miljoni un vēl jāizmaksā 2,1 miljons eiro. Arī vidējā atlīdzība par negadījumu ir kāpusi līdz 900 eiro. Visi šie apstākļi ir patukšojuši fondu krietni zem likumā noteiktajiem 20 miljoniem eiro, un tagad apdrošinātājiem trūkstošā summa jāsamet atpakaļ katlā. Bet, kā norādījusi Konkurences padome, tas nevar būt par iemeslu jaunam cenu kāpumam: «Situācija saistībā ar iemaksām, kas ir jāveic Garantijas fondā, OCTA pakalpojuma sniedzējiem jau bija zināma iepriekš, tāpēc Konkurences padome neuzskata, ka tas ir pietiekams iemesls, lai klientiem palielinātu polišu cenas.» Konkurences uzraugi savā paziņojumā arī kritizē Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja valdes locekli Juri Stengrevicu par viņa nepārdomātajiem izteikumiem publiskajā telpā: «LTAB vadošajai amatpersonai ir rūpīgi jāizsver jebkāda informācija vai viedoklis, ko tā pauž publiski, īpaši, ja tas satur jebkādas norādes par iespējamām cenu politikas izmaiņām tirgū. Norādes par cenu prognozēm vai iespējamu cenu pieaugumu daļai tirgus dalībnieku var arī kalpot kā signāls nepamatotam cenu kāpumam citiem tirgus dalībniekiem, kuri iepriekš nebija plānojuši palielināt cenas vai arī šīs izmaksas jau bija iekalkulējuši esošajā cenā. Tāpat šādi izteikumi var saturēt nepamatotu un, iespējams, pat maldinošu informāciju sabiedrībai.»

Labi, ka tagad šis pārpratums noskaidrojies. Polišu cenām nav nekāda iemesla kāpt. OCTA sistēmā naudas pietiek, un tā darbojas gana labi. 15. septembrī gaidāms kārtējais bonus-malus klašu pārrēķins, un tie autovadītāji, kuri nav taisījuši avārijas un apzinīgi apdrošinājušies, var cerēt uz lētāku apdrošināšanu. Tie, kuri braukt nemāk - nokļūs sliktākā klasē un maksās vairāk. Tā tā sistēma darbojas. Pirmajā ceturksnī atlīdzībās par sadauzītiem braucamajiem un apskādētiem braucējiem kopumā izmaksāti 14,8 miljoni eiro, no tiem Garantijas fonds sedzis 356 tūkstošus. Savukārt prēmijās apdrošinātāji iekasējuši 15,9 miljonus. Noslēgto līgumu skaits arvien aug, un bizness iet rūkdams.

Par savu klientu ērtībām tas gan arī rūpējas. Rudenī Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs laidīs klajā saskaņotā paziņojuma aplikāciju telefoniem. Avāriju dalībnieki varēs neķēpāties ar papīriem, bet iesniegt ziņojumu par negadījumu elektroniski.