Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Hroniskiem pacientiem būs mazāka maksa stacionārā

© F64

Pašreizējā situācijā Latvijā nav iespējams nodrošināt aprūpi pacientiem ar hroniskām slimībām atbilstošās aprūpes slimnīcās vai aprūpes nodaļās daudzprofilu slimnīcās tādā apjomā, kādā būtu nepieciešams.

Hroniskie pacienti ilgāk tiek medicīniski aprūpēti augstāka līmeņa slimnīcās un daudzprofilu slimnīcu cita profila nodaļās, kā arī, izrakstīti mājās, atkārtoti sauc Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu vai tiek nogādāti atpakaļ augstāka līmeņa slimnīcās, secinājusi Veselības ministrija.

Veselības ministrija izstrādājusi un valdība jau apstiprinājusi jaunu valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu slimības saasināšanās gadījumā, kad nepieciešama novērošana un veselības stāvokļa stabilizēšana, bet nav nepieciešama sarežģīta, augsta līmeņa ārstēšana, piemēram, operācija. Šī kārtība attieksies uz hronisku slimību, onkoloģisko, sirds un asinsvadu slimību pacientiem stacionārajā ārstniecības iestādē, jo pašreizējā sistēma neatbilst ne pacientu, ne slimnīcu vajadzībām. Liela daļa pacientu ar hroniskām slimībām bieži nonāk slimnīcu uzņemšanas nodaļās. Jaunā kārtība izstrādāta arī trādēļ, lai racionālāk izlietotu veselības budžeta līdzekļus, nemaksājot par hroniskiem pacientiem slimnīcām tikpat kā par akūtu pacientu.

Ir svarīgi, lai hronisko slimību pacienti, neatkarīgi no slimības veida, saņemtu atbilstošu un kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu. Daudziem pacientiem šīs slimības ir radījušas funkcionālus traucējumus, tāpēc ir nepieciešama gan medicīniskā aprūpe, gan diennakts uzraudzība.

Veselības ministrija izstrādājusi nosūtīšanas kārtību šādu pacientu aprūpei stacionārā, jo hronisko pacientu aprūpes nodaļā tiks uzņemti pacienti pārsvarā ar ģimenes ārsta vai ārsta speciālista norīkojumu, kā arī gadījumos, kad personas pastāvīgi vērsušās hronisko slimību saasinājuma vai komplikāciju gadījumā. Tāpat šādu aprūpi varēs saņemt pacienti, kuri pārvesti uz slimnīcu pēc akūta ārstēšanās perioda, ja ir nepieciešama turpmākā ārstēšana hronisku slimību paasinājuma vai komplikāciju gadījumā. Noteikumos nosauktas arī diagnozes (kopumā ap 200) hronisku pacientu aprūpei stacionārā ārstniecības iestādē, ka arī tās ārstniecības iestādes (32 slimnīcas), kas nodrošinās hronisko pacientu aprūpi.

Kopumā hronisko pacientu aprūpes nodrošināšanai nepieciešamais finansējums šogad ir 2,7 miljoni eiro. Šāda summa nepieciešama, lai nodrošinātu vairāk nekā 6500 ārstēšanās gadījumu, taču, kā norāda Veselības ministrija, slimnīcām vēl ir jāsagatavojas un jāveic izmaiņas pacientu plūsmā, jo faktiski akūtie pacienti tiks nodalīti no hroniskajiem pacientiem. Arī samaksas noteikumi būs citi: viena pacienta ārstēšanas tarifs, ko maksās slimnīcai, būs 380,04 eiro par stacionēšanās reizi, bet pacienta līdzmaksājums - 7,11 eiro.