Kairišs: Mani sauca par lupatu

© f64

"Joprojām neesmu aptvēris, kas notika. Pēc pirmizrādes devāmies mājās ķert taksi un ieraudzījām policijas mašīnu. Pajokojām, ka taksis jau atbraucis. Viņi mūs sadzirdēja, izlēca ārā un inkriminēja, ka esmu tā piedzēries, ka nespēju pilsētā vairs orientēties," stāsta režisors Viesturs Kairišs. Viņš un mākslinieka pavadones, sieva Ieva Jurjāne un operas soliste Asmika Grigorjana, vakar agri no rīta sastrīdējās ar policistiem. Kunga prātā esošais režisors pēc vārdu apmaiņas ar likumsargiem attapās izolatorā uz aukstām flīzēm, savukārt operas solisti policisti saslēdza roku dzelžos.

Rīgas pašvaldības policijas preses pārstāve Inese Tīmane stāsta, ka konflikts sācies Vecrīgā, Kalēju ielā, ap pulksten 5.45 no rīta. V. Kairišs, pēc policijas novērojumiem, sabiedriskā vietā atradies cieņu aizskarošā reibuma stāvoklī, tāpēc likumsargi sākuši ar viņu sarunu. Savukārt A. Grigorjana agresīvi metusies viņu aizstāvēt. Vairākkārtīgos kārtībsargu aizrādījumus, lai sieviete netraucē, viņa nav ņēmusi vērā, izrunājusies necenzētiem vārdiem, kā arī fiziski aizskārusi policijas darbiniekus. Lietvedības nodrošināšanai gan A. Grigorjana, gan V. Kairišs nogādāti iecirknī, kur operas solistei alkohola tests izelpā uzrādījis 1,96 promiles alkohola. Savukārt režisors no alkohola testa veikšanas atteicies, tāpēc reibuma stāvokļa noteikšanai nogādāts medicīnas iestādē. A. Grigorjana sūdzējusies par sāpēm rokas pirkstā, tāpēc izsaukta neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde.

V. Kairiša versija par notikušo ir diezgan līdzīga, taču viņš noliedz, ka ar savām darbībām būtu kādu aizskāris. "Vārdu pa vārdam sākām runāt, un beigās teicu, ka viņi varētu mani aizvest mājās caur iecirkni, un tā kaut kā nokļuvu tajā Bertā. Meitenes sāka panikā bļaut. Dzirdēju kliedzienus un ieraudzīju, kā Asmika aizlauztām rokām tiek nogāzta uz bruģa. Mani aizveda. Tas bija pazemojoši – ņirgājoties policisti teica, ka tūliņ atvedīs to zvaigzni! Teicu, lai viņi iet dirst, un tad mani iemeta uz stundu krātiņā uz aukstām flīzēm. Kad atteicos pūst trubiņā, aizlauza man rokas un sauca par lupatu. Tad kaut kā palaida. Muļķīgākais tas, ka mana sieva bļāva pa visu pilsētu pēc palīdzības, bet vienīgie palīgi bija policisti, kas mani aizturēja," šokēts stāsta V. Kairišs. Viņš noliedz policijas versiju, ka bijis tik piedzēries, ka balstījies uz abu sieviešu pleciem. "Es viņas biju laimīgi apķēris," komentē režisors.

V. Kairišs saukts pie atbildības par atrašanos sabiedriskā vietā reibuma stāvoklī, bet A. Grigorjanai noformēti administratīvā pārkāpuma protokoli par sīko huligānismu un nepakļaušanos policijas darbinieku likumīgajām prasībām, norāda I. Tīmane.

Kaut arī V. Kairišs ir šokēts par viņa aizturēšanu, vērsties policijā ar iesniegumu viņš pagaidām nav nolēmis. Slinkums un laika trūkums no šāda soļa viņu attur. Iespējams, ka režisors varētu pārdomāt. Vakar pēcpusdienā ap plkst. 12.30, kad Neatkarīgā runāja ar V. Kairišu, viņš joprojām nebija devies gulēt.

Latvijā

Maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā apsūdzētā uzņēmēja Aleksandra Babenko slimošanas dēļ Rīgas pilsētas tiesa jau otro reizi līdz 26.septembrim plkst.9 atlikusi tiesas sēdi, kurā bija plānots uzsākt tiesas debates, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais