Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Mamikins: Mazākumtautību skolu aizsardzības jautājumā Latvijai jāņem piemērs no Gruzijas

© f64

Mazākumtautību skolu aizsardzības jautājumā Latvijai ir jāņem piemērs no Gruzijas, kurā ir ne tikai mazākumtautību skolas, bet arī atļauts tajās izmantot mazākumtautības izcelsmes valstī izdotus mācību līdzekļus, uzskata Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Andrejs Mamikins.

Kā aģentūru LETA informēja deputāta birojā, politiķis tikko atgriezies Latvijā pēc trīs dienu vizītes Gruzijā, kuras laikā viņš ticies ar Gruzijas prezidentu Giorgiju Margvelašvili, nupat premjerministra amatā apstiprināto Mamuku Bakhtadzi, Gruzijas Parlamenta spīkeri Irakliju Kobakhidzi, ārlietu ministru Dāvidu Zalkaliani, tieslietu ministri Teju Tsulukiani, ar visu parlamenta frakciju un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem.

"Gruzijā ir apdzīvotas vietas, kur mazākumtautību īpatsvars ir lielāks nekā gruzīnu skaits. Dažviet tas sasniedz pat 100% no kopējā apvidus iedzīvotāju skaita. Pirmkārt, tie ir armēņi un azerbaidžāņi. Tādās vietās ir ne tikai mazākumtautību skolas, bet ir arī atļauts, piemēram, azerbaidžāņiem izmantot ne tikai Gruzijā izdotas mācību grāmatas, bet arī Azerbaidžānas mācību līdzekļus," skaidroja Mamikins, piebilstot, ka Latvijas nacionāļi nosauktu šos ļaudis par "okupantiem" un "kolonistiem", jo lielākā daļa atbrauca dzīvot uz Gruziju PSRS laikos.

Tomēr valsts politika ir tāda, ka mazākumtautības ir Gruzijas lepnums, pret tām ir jāizturas toleranti un ar cieņu, teica deputāts. Viņš vērsa uzmanību, ka 1991.gadā valsts visiem automātiski piešķīra pilsonību. "Iespējams, tieši tāpēc Gruzijā apvidos, kur līdzās dzīvo armēņi un azerbaidžāņi, jau divus gadu desmitus nav starpetnisku konfliktu," pieļāva politiķis.

Kā apgalvoja Mamikins, viņš pat esot sastapis azerbaidžāņu skolas direktorus, kuri neprot gruzīnu valodu. "Iedomāsimies, ko darītu Latvijas izglītības ministrs Kārlis Šadurskis (V) ar tādiem krievu skolas direktoriem Latvijā? Domāju, ka teju nogalinātu un sarīkotu rituālās dejas uz latviešu valodu nepārvaldoša direktora kapa. Ko dara Gruzijas valdība? Piedāvā direktoriem un skolotājiem bezmaksas gruzīnu valodas kursus, un, lai Gruzijas izglītības politika būtu saprotama skolotājiem-negruzīniem, tulko informāciju azerbaidžāņu un krievu valodā. Tāda pieeja ir apsveicama," pārliecību pauda Mamikins.

Vizītes laikā viņš apmeklēja arī militārā konflikta skarto Dienvidosetijas teritoriju, kur vēroja Eiropas Savienības (ES) Novērošanas misijas Gruzijā demarkācijas līnijas patrulēšanu. Eiroparlamentārietis aprunājās arī ar vietējiem iedzīvotājiem - osetīniem un gruzīniem.

Eiroparlamentārieša vizīte Gruzijā bija saistīta ar gaidāmo EP balsojumu par ES un Gruzijas Asociatīvās vienošanās ziņojumu. Mamikins ir pastāvīgais EP Ārlietu komitejas ziņotājs Gruzijas jautājumā.