KNAB un premjera konfliktā Vilnītis iesaista prokuratūru

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājs Normunds Vilnītis ir vērsies Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu izvērtēt Ministru prezidenta Valda Dombrovska (JL) rezolūcijas par KNAB reformu apturēšanu atbilstību likuma prasībām, ievērojot normatīvajos aktos noteikto biroja padotības formu, teikts Vilnīša atbildes vēstulē premjeram.

Vilnītis vēstulē informējis Ministru prezidentu, ka saistībā ar viņa rezolūcijā norādīto birojs vēlreiz pēc būtības ir izvērtējis biroja reglamenta grozījumu lietderības apsvērumus un guvis pārliecību par to pamatotību.

KNAB vadītājs uzskata, ka biroja reglamenta grozījumi piešķirtā finansējuma robežās nodrošinās optimālu viņa vadītās iestādes darbību reģionos un tie atbilst iestādes darbības politikai.

Vienlaikus KNAB priekšnieks informējis premjeru, ka saskaņā ar likumu KNAB ir Ministru kabineta pārraudzībā esoša iestāde. Ņemot vērā šādu padotības formu, likums neparedz Ministru prezidentam tiesības uzdot KNAB priekšniekam pašam atcelt viņa izdotos rīkojumus. Saskaņā ar likumu Ministru prezidents kā biroja pārraugs var ar savu lēmumu atcelt biroja reglamenta grozījumus, ja atzīst tos par prettiesiskiem. Tādējādi lēmums par reglamenta grozījumu atcelšanu, ja tajos ir saskatāms prettiesiskums, ir tikai un vienīgi Ministru prezidenta tiesības un pienākums, uzskata Vilnītis.

"Premjeram ir tiesības atcelt prettiesiskus KNAB lēmumus, bet viņš to uzdeva izdarīt man. Ja es šo lēmumu atcelšu, līdz ar to man jāatzīst, ka esmu pieņēmis prettiesisku lēmumu, bet es tā neuzskatu," LNT raidījumā "900 sekundes" piebilda Vilnītis.

KNAB priekšnieks pauž nostāju, ka 22.februārī ir iesniedzis Ministru prezidentam saskaņošanai biroja reglamenta grozījumus un atbilstoši likumā noteiktajai kārtībai mēneša laikā nav saņēmis rakstiskus iebildumus, tāpēc saskaņā ar likumu tie esot stājušies spēkā.

Savukārt Dombrovskis uzsver, ka nav mainījis savus sākotnējos uzstādījumus KNAB reorganizācijas jautājumā - Dombrovskis savu viedokli nav mainījis un iepriekš izdoto rezolūciju nav atcēlis.

10.jūnijā nosūtītajā vēstulē KNAB vadītājam Vilnītim premjers uzsver, ka nav izmantojis likumā paredzētās tiesības tieši iejaukties biroja darbā, bet šo tiesību ietvaros uzdevis Vilnītim pašam "atcelt prettiesisko aktu un nepieciešamības gadījumā piedāvāt alternatīvu, tiesisku problēmas risinājumu, kas būtu izdiskutēts arī ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja struktūrvienību vadītājiem".

Vēstulē Dombrovskis arī norādījis, ka nepiekrīt Vilnīša iepriekš izteiktajai argumentācijai, kāpēc netiek pildīts valdības vadītāja rīkojums.

Jau ziņots, ka, neraugoties uz premjera Dombrovska un Valsts kancelejas juristu iebildumiem, KNAB priekšnieks sācis būtiskas pārmaiņas šīs iestādes izmeklētāju darbā. Birojā izveidota operatīvo darbinieku grupa, kas strādās tiešā Vilnīša pakļautībā, apejot KNAB priekšnieka vietnieci Jutu Strīķi, kura birojā vada korupcijas apkarošanas nodaļu.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais