Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

"Latvijas Valsts ceļi" pabeiguši 14 no kopumā šosezon plānotajiem 150 objektiem

© f64

VAS "Latvijas Valsts ceļi" patlaban jau ir pabeiguši ceļu būvdarbus 14 no kopumā šosezon plānotajiem 150 objektiem, ceturtdien žurnālistiem sacīja "Latvijas Valsts ceļu" valdes priekšsēdētājs Jānis Lange.

No tiem objektiem, kuros darbi jau ir pabeigti, daļa tika uzsākti jau pērn, bet daļa šogad.

Vēl 114 objektos patlaban notiek būvdarbi, no tiem 57 objekti ir vietējās nozīmes autoceļu posmi ar grants segumu.

Lange uzsvēra, ka šogad ir paredzēts ceļu atjaunošanas būvdarbu objektu rekordskaits.

Kopumā ceļu šogad paredzēts atjaunot autoceļus 1200 kilometru garumā, norādīja Lange.

Šogad valsts autoceļu finansējums ir 307 miljonu eiro apmērā, no tiem 183 miljoni eiro ir piešķirti no valsts budžeta, bet 124 miljoni eiro ir Eiropas Savienības struktūrfondu finansējums.

Valsts vietējiem autoceļiem paredzētais finansējums ir 34,8 miljoni eiro, no tiem 24,8 miljoni eiro ir no valsts budžeta un 10 miljoni eiro no ES fondiem. Kopumā paredzēti darbi uz 97 objektiem vietējās nozīmes ceļos un tiks sakārtoti 411 kilometri valsts vietējo ceļi.

Patlaban darbi jau ir pabeigti sešos vietējo autoceļu objektos, bet 57 objektos pašlaik darbi notiek. Līdz augusta beigām plānots uzsākt darbus arī pārējos objektos.

Lange atzina, ka ir šosezon ir vairāki objekti, kuros darbu pabeigšana iekavēsies, jo objektos nestrādā pietiekami daudz cilvēku, taču solīja, ka uzņēmums iekļausies noteiktajos termiņos.

"Ir bijuši objekti, kuros darbi uzsākti vēlāk, jo sākotnēji izsludinātajos iepirkumos nav pieteicies neviens būvuzraugs. Būvuzraugu trūkums skaidrojams gan ar lielo objektu skaitu, gan arī ar to, ka šogad esam no igauņiem pārņēmuši elektronisko būvuzraugu reģistrācijas sistēmu, kurā būvuzraugam jāreģistrējas, ierodoties objektā un to atstājot. Tā kā būvuzraugam objektā jāatrodas visu darbu veikšanas laikā, viņš nevar paralēli uzņemties vēl kādu objektu," skaidroja Lange.

Būvuzraugu trūkuma dēļ ir vairāki ceļu būvdarbu posmi, kuru sākšana atlikta uz augustu, kad iepriekš sāktajos objektos darbi būs pabeigti un būs atbrīvojušies būvuzraugi.

Kopumā šī sezona ir vērtējama kā veiksmīga, atzina Lange. Patlaban ceļu būvdarbu sezona ir tieši pusē un tas ļauj prognozēt, ka viss plānotais arī tiks pabeigts. "Plānojam iepirkumus nākamajai sezonai un paredzu, ka gan finansējums gan objektu skaits būs līdzīgs šai sezonai. Atjaunoto kilometru skaits gan būtiski nepieaugs, jo daudzi ceļi ir tik sliktā stāvoklī, ka jāveic to pilnīga pārbūve," norādīja Lange.

Viņš arī uzsvēra, ka jau patlaban 57% valsts galveno autoceļu ir labā un ļoti labā stāvoklī, bet pēc šīs sezonas labā stāvoklī esošo galveno autoceļu apjoms pieaugs vēl par 10 procentpunktiem. "Tas nozīmē, ka nākamgad jau 67% galveno autoceļu būs labā un ļoti labā stāvoklī," sacīja Lange.