Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Latvijā

Latvija atbalsta ASV paziņojumu par Krimas aneksijas neatzīšanu

© f64

Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) atbalsta ASV valsts sekretāra Maika Pompeo 25.jūlija paziņojumu "Krimas deklarācija", ka ASV turpinās savu Krimas aneksijas neatzīšanas politiku, informēja ĀM.

Ministrija pauž stingru atbalstu "Krimas deklarācijai", kurā ASV kārtējo reizi apliecina savu nelokāmo nostāju un atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai nedalāmībai. Deklarācija apstiprina ASV ārpolitikas principu konsekvenci un nemainīgumu, akcentē ĀM pārstāvji.

ĀM norāda uz zīmīgu faktu, ka ASV "Krimas deklarācija" ir pieņemta neilgi pēc 23.jūlija, kas ir Baltijas valstīm svarīgs datums, kad atzīmējam Samnera Velsa deklarācijas gadadienu. Velsa deklarācija 1940.gadā aizsāka ASV neatzīšanas politiku PSRS īstenotai Baltijas valstu okupācijai.

ASV valsts sekretārs Pompeo "Krimas deklarācijā", atsaukdamies uz Velsa deklarāciju, paziņo, ka ASV turpinās savu Krimas aneksijas neatzīšanas politiku tik ilgi, kamēr Ukrainas teritoriālā integritāte netiks atjaunota.

ĀM atgādina, ka Latvija neatlaidīgi un principiāli īsteno Ukrainas suverenitātes un teritoriālās integritātes atbalsta politiku un nosoda Krievijas nelikumīgo Krimas aneksiju. Latvijas politika ir spēkā kopš 2014.gada 1.marta, kad Latvijas Valsts prezidents, Saeimas priekšsēdētāja, Ministru prezidente un ārlietu ministrs nāca klajā ar kopīgu paziņojumu "Par Krievijas iejaukšanos Ukrainā", un 2014.gada 6.marta Saeimas paziņojuma "Par Krievijas agresiju Ukrainā".