Latvijas vienaudžus godinās "Ziemeļblāzmā"

© Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Otrais simtgadnieku salidojums notiks 25. augustā Rīgā, kultūras pilī Ziemeļblāzma. Pagaidām ir izsūti vairāk nekā 40 ielūgumi, bet cienījamu vecumu sasniegušie iedzīvotāji turpina interesēties par iespējām nosvinēt Latvijas simtgadi kopā ar saviem vienaudžiem.

Tiek gaidīti simtgadnieki no visas Latvijas, Neatkarīgajai saka viena no Latvijas simtgadnieku salidojuma rīkotājām Elīna Helmane-Orlova. Sestdien, 25. augustā, salidojuma dalībniekus gaidīs ierodamies no pulksten 12, svinīgais pasākums sāksies pulksten 13. Simtgadnieku godināšanas koncertā mākslinieciskās pašdarbības kolektīvi atainos paaudžu pārmantojamību, cilvēka dzīvi no bērnības līdz seniora vecumam. Piemiņai no šī pasākuma simtgadnieki saņems piemiņas monētu, varēs nofotografēties, nobaudīt kopīgu svētku maltīti un pacelt šampanieša glāzes - par savu veselību un Latvijas ilgmūžību.

Pirmais simtgadnieku salidojums notika pagājušā gada vasarā Rundāles pilī. To apmeklēja 33 cilvēki. Šogad varētu būt apmēram tikpat daudz Latvijas vienaudžu, kuri varētu ierasties Ziemeļblāzmā. Šā gada salidojumā solījis ierasties arī 102 gadus vecs Latvijas iedzīvotājs, bet pasākuma rīkotāji apzinās, ka tik cienījamā vecumā daudzi atbraukt nevarēs veselības problēmu dēļ. Rīgas robežās simtgadniekiem transports nokļūšanai uz Ziemeļblāzmu un atpakaļ uz mājām tiks nodrošināts, bet ārpus Rīgas dzīvojošiem, cerams, palīdzēs vietējās pašvaldības. Vairāk nekā 100 vietvaru ir informētas par simtgadnieku salidojumu un saņēmušas uzaicinājumu piedalīties.

E. Helmane-Orlova piebilst, ka par Latvijas vienaudžu salidojumu interesējas seniori, kuriem simtgade tuvojas, bet vēl daži gadi jāpavada vecuma grupā 90+. Viņa iedrošina zvanīt vai rakstīt salidojuma rīkotājiem, jo pasākumu nebūs liegts apmeklēt arī tiem cilvēkiem, kuriem sava 100 gadu jubileja teju ar roku aizsniedzama. Simtgadnieku salidojumu rīko biedrība Rīgas aktīvo senioru alianse sadarbībā ar Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienību.

Latvijas simtgadnieku skaits divu iestāžu statistikā krasi atšķiras.

Piemēram, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) datu bāzē tik cienījama vecuma cilvēku ir aptuveni pieci simti, bet Centrālā statistikas pārvalde (CSP) informē, ka viņu ir mazāk nekā pusotra simta. CSP skaidro, ka izmanto vairākus datu reģistrus, lai atsijātu mirušās dvēseles. Tiek pētīts pat tas, vai cilvēks apmeklējis bibliotēku, lai tādējādi viņu varētu ieskaitīt dzīvo simtgadnieku statistikā. CSP ir izstrādājusi jaunu metodi precīzākai iedzīvotāju statistikas sagatavošanai Latvijā, un tā ļauj arī precizēt konkrētās vecuma grupas iedzīvotāju skaitu. Ja Iedzīvotāju reģistrā nav iekļauti dati par cilvēka nāvi (vientuļš, izbraucis no valsts un tuvinieki nepaziņo), tad arī PMLP datu bāzē viņš parādās kā joprojām dzīvs, pat ja šā cilvēka dzīves ilgums jau tuvojas Ginesa rekordam.

PIETEIKUMUS GAIDA

Uz salidojumu tiek gaidīti 100 gadu un vecāki iedzīvotāji no visas Latvijas. Lūgums dalīties ar šo informāciju, lai to uzzinātu cilvēki, kuriem rados, kaimiņos vai kur citur būtu zināms šī cienījamā vecuma pārstāvis vai pārstāve.

Pieteikšanās un sīkāka informācija pa tālruņiem 20270966, 28355005 vai rakstot e-pastu uz 100gadniekusalidojums@gmail.com vai ziemelblazma@riga.lv.



Svarīgākais