Latvijas Radio gatavojas veikt pārstrukturēšanas un optimizācijas pasākumus

Gatavojoties nākamā gada budžetam, Latvijas Radio plāno veikt pārstrukturēšanās un jaunus optimizācijas pasākumus, ar kuriem šodien Latvijas Radio ģenerāldirektors Dzintris Kolāts iepazīstināja arī Nacionālo Radio un televīzijas padomi.

Kolāts aģentūrai LETA stāstīja, ka Latvijas Radio pārstrukturēšanas un optimizācijas pasākumi tikuši sagatavoti, vadoties pēc plāna, kas pašlaik ir iesniegts Finanšu ministrijā, un Latvijas Radio gadījumā tie ir 3,7 miljoni latu.

Savukārt, ja valsts dotācija Latvijas Radio nākamajā gadā būs 2,1 miljons latu, tad ar šo finansējumu var uzturēt tikai vienu kanālu, un arī tad tam līdzekļu nepietiks līdz gada beigām.

"Padomei prezentējām savu redzējumu par veicamajām reformām, kas efektivizētu Latvijas Radio darbu. Plānots veikt reformas vai pārstrukturēšanu Ziņu dienestā un Latvijas Radio 1 kanālā, iecerēta resursu optimizēšana un programmas pārskatīšana Latvijas Radio 3 "Klasika", tāpat pastāv iespējamība Latvijas Radio 3 "Klasika" un Latvijas Radio 4 "Doma laukums" ģeogrāfiskās apraides samazināšanā, kā arī tiks izvērtēta ārpakalpojumu izmantošana," sacīja Kolāts.

Tāpat paredzēta koncesijas līguma slēgšana saskaņā ar publiskās privātās partnerības likumu, lai nodrošinātu programmas Latvijas Radio 2 darbību jau vairāk komerciālā sektorā. Latvijas Radio ģenerāldirektors pieļauj iespējamību, ka Latvijas Radio varētu arī izstāties no starptautiskās raidorganizāciju apvienības, tāpat varētu tikt pārstrukturēts vai sliktākajā gadījumā varētu tikt apturēta darbība Latvijas Radio korim, vienlaicīgi gan meklējot vēl kādus finansējuma avotus.

"Padome ziņojumu pieņēma zināšanai, atzinīgi novērtējot, ka visos virzienos tiek meklētas reformu iespējamības, norādot, kam arī es piekrītu, pārāk neforsēt ar slēgšanu un tūlītēju likvidēšanu, vairāk lūkojoties tieši reformu virzienos. Ja naudas būs pavisam maz, tad visi tie nepatīkamie procesi iestāsies automātiski," sacīja Kolāts.

Latvijas Radio ģenerāldirektors vēstīja, ka patlaban ar visu struktūrvienību vadītājiem un kolektīviem tiek runāts plašāk par plānotajām reformām, tādēļ patlaban konkrētus rīcības plānus vēl nevar nosaukt.

Jau ziņots, ka sabiedrisko mediju pastāvēšanai nepieciešamā valsts dotācija 2010.gadam ir aptuveni 12 miljoni latu. Plānotais samazinājums paredz, ka Latvijas Radio un Latvijas Televīzija nākamgad varētu saņemt tikai 6,8 miljonus latu, kas, salīdzinot ar 2009.gada kopējo bāzi - 13,2 miljoniem latu, ir samazinājums par 50%.