Netaisnība pret vēža pacientiem - vieniem sāk apmaksāt dārgus izmeklējumus, citiem ne

© F64

Veselības ministrija un Nacionālais Veselības dienests (NVD) informē, ka par valsts budžeta līdzekļiem ir uzsākta pozitronu emisijas datortomogrāfijas (PET) izmeklējuma apmaksa pacientiem ar noteiktām onkoloģiskām diagnozēm trīs ārstniecības iestādēs, kas ir noslēgušas līgumu ar NVD.

Šos izmeklējumus apmaksās četrām pacientu grupām - plaušu, krūts, melanomas un zarnu vēža gadījumos, taču limfomas pacientiem, kuriem šis izmeklējums ir ļoti nozīmīgs, pagaidām ne.

Apmaksās privātās klīnikās

Līdz šim PET izmeklējumu pacienti, kuriem tos nozīmēja ārsts, veica paši par savu naudu, jo valsts izmeklējumus neapmaksāja, taču šogad jūlijā arī Latvijas pacienti var saņemt valsts apmaksātu PET izmeklējumu.

Lai arī izmeklējums kā valsts apmaksāts skaitās no šā gada 1. jūlija, NVD tikai jūlija otrajā pusē noslēdzis līgumus ar ārstniecības iestādēm, kurās pacienti varēs šīs pārbaudes veikt. Šīs iestādes ir RSU Nukleārās medicīnas klīnika, Latvijas Jūras medicīnas centrs un medicīnas sabiedrība ARS (tiesa, ARS sāks veikt šos izmeklējumus, sākot no augusta).

Jābūt konsilija lēmumam

Pacientu izmeklēšana, tajā skaitā lēmuma pieņemšana par PET izmeklējuma nepieciešamību, tiek veikta piecās ārstniecības iestādēs - Rīgas Austrumu slimnīcā, Stradiņas slimnīcā, Daugavpils reģionālajā slimnīcā, Liepājas reģionālajā slimnīcā un Piejūras slimnīcā. Šo iestāžu ārsti ir tiesīgi izsniegt pacientam nosūtījumu valsts apmaksāta PET veikšanai ar obligāti noteikto ārstu konsilija lēmumu, kas apliecina izmeklējuma nepieciešamību. NVD informē, ka valsts apmaksātu PET izmeklējumu pašlaik veiks noteiktām pacientu grupām, tas ir, ne visiem onkoloģiskajiem pacientiem, kuriem tāds izmeklējums būtu nepieciešams, pat ja to apstiprinātu ārstu konsilijs. Tāpat dienests ir noteicis konkrētas situācijas, pie kādām šis izmeklējums būtu veicams. Krūts vēža gadījumā tas tiks veikts, lai izslēgtu metastāzes ļaundabīgā audzēja trešajā stadijā, bronhu vai plaušu vēža gadījumā - audzēja pirmajā līdz trešajā stadijā, resnās un taisnās zarnas vēža gadījumā - iepriekš diagnosticētu metastāžu novērtēšanai potenciāli operējamiem pacientiem, bet melanomas gadījumā - ļaundabīgā audzēja trešajā vai ceturtajā stadijā.

Pakalpojuma saņemšana ir pilnībā apmaksāta no valsts budžeta līdzekļiem, līdz ar to pacientiem nav jāveic pacienta iemaksa. Viena izmeklējuma veikšana no valsts budžeta izmaksā 1085,13 eiro. Samaksa par pakalpojuma sniegšanu ārstniecības iestādēm tiek veikta atbilstoši faktiski veikto izmeklējumu skaitam, kopējā plānotā valsts budžeta ietvaros, kas ir vairāk nekā 235 000 eiro.

Kā tad ar limfomu?

Speciālisti norāda, ka visbiežāk PET izmantoti limfomas, krūts, kolorektālā, plaušu vēža, kā arī prostatas, dzemdes, olnīcu, kuņģa vēža un melanomas gadījumā, kā arī meklējot nezināmas lokalizācijas vēzi. Tomēr - ja krūts vai zarnu vēža pacientiem šo izmeklējumu valsts apmaksā jau tagad, limfomas pacientiem - ne pieaugušajiem, ne bērniem - joprojām ne. Neatkarīgā rakstīja, ka bērni, limfomas pacienti, saņem šo izmeklējumu par ziedotāju naudu, jo, kā atzina Bērnu slimnīcas hematoonkoloģe Žanna Kovaļova, Eiropas limfomas ārstēšanas protokolos, ko ievēro Bērnu slimnīca, kā pirmais un obligātais ir pozitronu emisijas tomogrāfija jeb PET izmeklējums, bet Latvijas bērniem valsts budžets to neapmaksā. PET izmeklējums ļauj slimības stadiju pateikt precīzi un nozīmēt atbilstošāko ārstēšanu, norādīja hematologi. Piemēram, limfomas pacientiem, kuriem labdarības programmas ietvaros tika veikti PET izmeklējumi, 68 procentiem tika mainīta ārstēšanas taktika, jo izmeklējumā iegūtais rezultāts ļāva saskatīt precīzu saslimšanas gaitu.

Hematologi atbildīgajām valsts iestādēm bija uzrakstījuši divas vēstules, pamatojot, kāpēc limfomas pacientiem ir nepieciešams šis izmeklējums - tieši limfomas gadījumā šis izmeklējums ir 100 % jutīgs, proti, izmeklējuma efektivitāte ir ļoti augsta, un tas ir iekļauts vadlīnijās kā pirmais izmeklējums. Tomēr PET izmeklējums limfomas pacientiem netika apstiprināts kā valsts apmaksāts.

NVD gan informē, ka no šā gada 2018. gada 1. septembra plānots paplašināt PET izmeklējuma apmaksas nosacījumus, uzsākot pakalpojuma apmaksu bērniem, ja šādu lēmumu ir pieņēmis bērnu hematoonkologu konsilijs, kā arī ar hematologu konsilija lēmumu limfomas un melanomas gadījumos pieaugušajiem pacientiem.

***

UZZIŅAI

Kas ir PET izmeklējums?

PET/CT ir moderna un precīza metode onkoloģisko saslimšanu diagnostikā, kurā apvienotas divas metodes - pozitronu emisijas tomogrāfija (PET) un datortomogrāfija (CT)

Abu izmeklējumu rezultātā iegūst cilvēka ķermeņa un orgānu plāna slāņa (0,2-5,0 mm) šķērsgriezuma morfoloģiskus un funkcionālus attēlus. Šie attēli tiek savienoti 3D hibrīdattēlā precīzai funkcionālo pārmaiņu raksturošanai atbilstošajās audu un orgānu struktūrās

PET/CT metodes priekšrocības:

• tā ļoti labi atpazīst jau dažus milimetrus sīku, ļaundabīgu audu veidojumu, turklāt to bieži atklāj agrīnāk, kad vēzis vēl nav redzams ar citām diagnostikas metodēm

• izmeklējumā tiek iegūta precīza informācija par audzēja šūnu funkcionālo dabu - kur tas atrodas, cik liels, lēni augošs vai agresīvs, vai kaut kur ir izplatījušās metastāzes

• tā spēj agrīni noteikt staru un ķīmijterapijas efektivitāti

• ja ir aizdomas, ka pēc ārstēšanās vēzis ir atgriezies (recidīvs), tad šis izmeklējums to parāda visagrīnāk

Kādos gadījumos PET izmeklējumu valsts apmaksā Latvijā?

• Krūts vēža gadījumā - distālo metastāžu izslēgšanai ļaundabīgā audzēja 3. stadijā

• Bronhu, plaušu vēža gadījumā - ļaundabīgā audzēja 1.-3. stadijā

• Resnās un taisnās zarnas vēža gadījumā - iepriekš diagnosticētu distālu metastāžu novērtēšanai potenciāli operējamiem pacientiem

• Melanomas gadījumā - ļaundabīgā audzēja III vai IV stadijā

Avots: RSU Nukleārās medicīnas centrs, Nacionālais Veselības dienests



Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.