Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Naktī uz sestdienu Latvijā būs vērojams asiņainais Mēness

© Scanpix

Naktī no piektdienas, 27. jūlija, uz sestdienu, 28. jūliju, Latvijā būs vērojams pilns Mēness aptumsums, ko mēdz dēvēt par asiņaino Mēnesi tā krāsas dēļ. Zemes pavadonis iekrāsojas sārti brūnā nokrāsā, kas atgādina asinis. Latvijā Mēness aptumsumi novērojami vidēji reizi divos gados, tie ir novērojami, kad Mēness, Zeme un Saule atrodas uz taisnas līnijas. Bet šis aptumsums būs ilgākais 21. gadsimtā. Nākamais pilnais Mēness aptumsums Latvijā būs vērojams jau nākamā gada sākumā.

Latvijas Astronomijas biedrība skaidro, kā viss notiks. Aptumsuma sākumā Mēness vispirms ieies Zemes pusēnā, pēc tam sāksies aptumsuma daļējā fāze, kam sekos pilnā fāze, kas ilgs vienu stundu un 43 minūtes. Pilnā aptumsuma maksimumā Mēness nekad nekļūst pilnīgi melns, bet tiek izgaismots tumši sarkanīgā vai brūnganā tonī. Aptumsuma pilnajā fāzē Mēness atradīsies zemu virs horizonta dienvidaustrumu pusē, tādēļ aptumsuma sākumā daļa no debess ķermeņa diska uz gaišā debesu fona it kā izzudīs, bet aptumsuma maksimālās fāzes brīdī debesis jau būs pietiekami tumšas, lai varētu novērot Mēness disku sarkanīgā vai brūnganā tonī. Aptumsuma pilnā fāze Latvijā beigsies 28. jūlijā pulksten 0.13, bet aptumsums pilnībā beigsies vēl pēc vairāk nekā divām stundām - pulksten 2.29. Mēness aptumsumu var vērot ar neapbruņotu aci, vērošanai vajadzīgas skaidras debesis (pilsētā var traucēt gan gaismas, gan smogs) un skats jāvērš dienvidaustrumu un dienvidu virzienā.

Biznesa astrologs Kristaps Baņķis gaidāmo Mēness aptumsumu dēvē par otru melno piektdienu

Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra mājaslapā pieejams skaidrojums, kā veidojas aptumsumi. Kad Mēness, Zeme un Saule atrodas uz taisnas līnijas, ir novērojami aptumsumi. Jauna mēness fāzē ir redzams Saules aptumsums, bet pilnmēness fāzē - Mēness aptumsums. Pilnmēness fāzē, ja Zeme, Mēness un Saule atrodas uz taisnas līnijas, Zeme aizsedz Sauli un tās gaisma tiešā veidā nekrīt uz Mēness virsmas. Saules stari tiek novirzīti cauri Zemes atmosfērai, kur zilā gaisma tiek izkliedēta vairāk. Tādēļ pilna Mēness aptumsuma laikā tā virsmas krāsa variē no sulīgi oranžas līdz tumši sarkanbrūnai.

Biznesa astrologs Kristaps Baņķis gaidāmo Mēness aptumsumu dēvē par otru melno piektdienu. Savukārt topošajiem vecākiem astrologs atgādina, ka aptumsuma ietekmē dzimst ļoti daudzas popkultūras ikonas, slaveni mākslinieki, politiķi, zinātnieki, sabiedrībā redzamas un magnētiskas personības. «Protams, līdzās stāv arī daudz risku: alkoholisms, narkomānija, citas atkarības un milzu neveiksmes likteņstāstos, bet tas jau atkarīgs no vides, vecākiem, audzināšanas un likteņa jeb planētu izvietojuma unikāli konkrētajā brīdī,» saka K. Baņķis.

IESPĒJA. 27. jūlijā Mēness aptumsuma maksimālās fāzes brīdis visur Latvijā būs pulksten 23.22