Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Veselības aprūpei atvēl vēl gandrīz piecus miljonus eiro

© F64

Šogad divām jaunām valsts veselības aprūpes programmām - sirds un asinsvadu slimību profilaksei, kā arī hronisku pacientu aprūpei slimnīcās - atvēlēs 4,7 miljonus eiro, šodien preses konferencē sacīja veselības ministre Anda Čakša (ZZS).

Sirds un asinsvadu slimību profilakses programmai šogad paredzēti divi miljoni eiro, 2019.gadā - 2,6 miljoni eiro, bet 2020.gadā - 3,2 miljoni eiro.

Pēc viņas paustā, abas jaunās programmas darbu sāks no augusta. Šogad piešķirtais finansējums abām programmām nāk no Eiropas Komisijas pieļautās budžeta atkāpes, bet, kad beigsies šī nauda, programmām nepieciešamais finansējums būs jānodrošina no valsts budžeta, sacīja Čakša.

Viņa informēja, ka sirds un asinsvadu slimību profilakses programmai šogad paredzēti divi miljoni eiro, 2019.gadā - 2,6 miljoni eiro, bet 2020.gadā - 3,2 miljoni eiro.

Čakša sacīja, ka sirds un asinsvadu slimību profilakses programma vērsta uz dzīvildzes palielināšanu, un tā izpaudīsies kā veselības aprūpes pārbaužu kopums pie ģimenes ārsta, sākot no 40 gadu vecuma, ik pēc pieciem gadiem.

Ministre piebilda, ka pērn no sirds un asinsvadu slimībām mira 15 838 cilvēki.

Savukārt programmai hronisko pacientu aprūpei slimnīcās šogad paredzēti 2,7 miljoni eiro, bet turpmāk ik gadu vēl 5,4 miljoni eiro.

Čakša norādīja, ka šajā programmā rūpes uzņemsies par hroniskiem pacientiem, kuri vairs nevar nepieciešamo aprūpi saņemt pie ģimenes ārsta, proti, runa ir par ilgstoši sirgstošiem pacientiem, kuriem periodiski nepieciešama ārstēšana slimnīcās.