Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Valdība atbalsta starptautiskas palīdzības lūgšanu plašā ugunsgrēka dzēšanai Valdgales pagastā

© f64

Valdība šodien ārkārtas sēdē pieņēma lēmumu atbalstīt starptautiskas palīdzības lūgšanu plašā ugunsgrēka dzēšanai Valdgales pagastā.

To, ka Latvija lūgs starptautisku palīdzību kūdras un meža ugunsgrēka dzēšanai Valdgales pagastā, pirmdien pēc Krīzes vadības padomes ārkārtas sēdes paziņoja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) un iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V).

Tas prasīs zināmu laiku, tomēr ceram uz dalībvalstu atsaucību, ka tās nevilks garumā un sniegs informāciju par tām pieejamo resursu.

Vēlāk, pēc valdības ārkārtas sēdes, Kozlovskis sacīja, ka Ministru kabinets lēmis lūgt starptautisko palīdzību Eiropas Savienības (ES) un NATO civilās aizsardzības ietvaros. Palīdzība tiks lūgta nekavējoties, jau šodien, tomēr pašlaik nav zināms, cik ātri dalībvalstis varētu atsaukties Latvijas lūgumam.

"Tas prasīs zināmu laiku, tomēr ceram uz dalībvalstu atsaucību, ka tās nevilks garumā un sniegs informāciju par tām pieejamo resursu. Skaidrs, ka negaidīsim atbildes tikai rakstveidā, bet vērsīsimies arī telefoniski," apstiprināja ministrs.

Viņš skaidroja, ka palīdzības lūgumā definēts, ka Latvija vēlētos, lai pastāvīgi ugunsgrēka vietā varētu darboties trīs helikopteri, kas pielāgoti ugunsgrēka dzēšanai. "Aicināsim dalībvalstis identificēt, kādas iespējamās rezerves ir to rīcībā, kuras tās varētu mums veltīt gan resursu, gan tehnikas ziņā," teica Kozlovskis.

F64 Photo Agency

Iekšlietu ministrs arī norādīja, ka visi nepieciešamie izdevumi saistībā ar izmitināšanu, ūdeni, pārtiku un degvielu tiks segti no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem". "Izmaksas varēsim precizēt, kad būs zināmi resursi," piebilda ministrs, sakot, ka pašlaik arī pastāv iespēja nepiemērot publiskā iepirkuma procedūru attiecībā uz jautājumiem, kas skar nepieciešamās iegādes konkrēto glābšanas darbu nodrošināšanai.

Purva un meža degšana var turpināties vēl nedēļu vai pat ilgāk.

Iepriekš Kozlovskis skaidroja, ka līdz šim izmantotajiem Nacionālo bruņoto spēku un Lietuvas armijas helikopteriem nepieciešama apkope. Viņš arī sacīja, ka palīdzību varētu sniegt Latvijai ģeogrāfiski tuvākās ES valstis, taču jāņem vērā, ka patlaban arī citviet Eiropā valstis cīnās ar meža ugunsgrēkiem.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieks Kristaps Eklons norādīja, ka purva un meža degšana var turpināties vēl nedēļu vai pat ilgāk. VUGD jau patlaban uzturot kontaktus ar tuvākajiem kaimiņiem - Lietuvu un Igauniju par to, kādus tehniskos un, pēc nepieciešamības, arī cilvēkresursus tās ir gatavas sniegt Latvijai.

Kozlovska padomniece Daiga Holma aģentūru LETA informēja, ka Kozlovskis šovakar atkārtoti ir devies uz Valdgales pagastu, lai kopā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieku Oskaru Āboliņu novērtētu aktuālo situāciju.

Pirms starptautiskās palīdzības pieprasīšanas šovakar plānots apsekot degošās teritorijas perimetru, lai vēlākais rīt varētu iesniegt starptautiskās palīdzības pieprasījumu.

Jau vēstīts, ka Valsts policija (VP) pašlaik nesaskata ļaunprātīgas dedzināšanas pazīmes kūdras ugunsgrēkā, kas izcēlies Valdgales pagastā, pirmdien pēc Krīzes vadības padomes ārkārtas sēdes norādīja VP Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins.

Viņš uzsvēra, ka policijā ir ierosināts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 186.panta par mantas iznīcināšanu un bojāšanu aiz neuzmanības. Grišins norādīja, ka sākotnējā izmeklēšana nav atklājusi ļaunprātīgas dedzināšanas pazīmes.

Kā ziņots, Latvijas dienesti sadarbībā ar Lietuvas bruņoto spēku helikopteri plašo ugunsgrēku dzēš jau sesto dienu, pirmdienas rītā aģentūrai LETA apliecināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā.

Ugunsgrēks kūdras purvā izcēlās otrdienas pievakarē. Vēlāk liesmas izplatījās arī mežā.

Valsts meža dienests pagaidām nesniedz informāciju par to, cik lielas platības izdegušas, taču Eiropas Savienības programmas "Copernicus" Ārkārtas situāciju pārvaldības pakalpojuma dati liecina, ka līdz svētdienai ugunsgrēkā izdegusi 1010,5 hektāru liela platība, kas ir par 170 hektāriem vairāk nekā diennakti iepriekš.

No satelītiem iegūtā informācija liecina, ka izdeguši 267 hektāri meža, 311,7 hektāri krūmāju un zālāju, kā arī 431,8 hektāri kūdras purva. Visvairāk - par simts hektāriem - pēdējā diennaktī pieaugusi izdegusī meža platība.

Iepriekš stiprā piedūmojuma dēļ tika evakuēts blakus esošajā Ventspils novada Puzes pagastā esošais Stiklu ciems, taču sestdien jau liela daļa tā iedzīvotāju atgriezās mājās pret parakstu, ka paši uzņemas atbildību par savu drošību, aģentūrai LETA pastāstīja Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks (ZZS). Evakuētie Stiklu internātskolas audzēkņi gan joprojām mitinās citviet un viņi tik drīz neatgriezīsies ciemā.