Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Latvija lūgs starptautisku palīdzību plašā ugunsgrēka dzēšanai Valdgales pagastā

© f64

Latvija lūgs starptautisku palīdzību kūdras un meža ugunsgrēka dzēšanai Valdgales pagastā, pirmdien pēc Krīzes vadības padomes ārkārtas sēdes paziņoja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) un iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V).

Pirmdien plkst.16 ir sasaukta Ministru kabineta ārkārtas sēde, kurā valdībai jādod tam savs akcepts.

Kozlovskis norādīja, ka pamatā tiks lūgts gaisa atbalsts ugunsgrēka dzēšanai, proti, trīs helikopteri, jo līdz šim izmantotajiem Nacionālo bruņoto spēku un Lietuvas armijas helikopteriem nepieciešama apkope. Lūgts precizēt, kādām valstīm tieši Latvija prasīs palīdzību, ministrs uzsvēra, ka visām 28 Eiropas Savienības dalībvalstīm. Dalībvalstis izvērtēs Latvijas lūgumu un tad sniegs atbildi par to, kāda veida un cik lielu palīdzību tās ir gatavas sniegt. Patlaban nav zināms, cik ātri dalībvalstis varētu atsaukties Latvijas lūgumam.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieks Kristaps Eklons norādīja, ka purva un meža degšana var turpināties vēl nedēļu vai pat ilgāk. VUGD jau patlaban uzturot kontaktus ar tuvākajiem kaimiņiem - Lietuvu un Igauniju par to, kādus tehniskos un, pēc nepieciešamības, arī cilvēkresursus tās ir gatavas sniegt Latvijai.

Arī Kozlovskis aģentūrai LETA teica, ka palīdzību varētu sniegt Latvijai ģeogrāfiski tuvākās ES valstis, taču jāņem vērā, ka patlaban arī citviet Eiropā valstis cīnās ar meža ugunsgrēkiem.

Kozlovskis preses konferencē norādīja, ka starptautiskās palīdzības lūgšana nav novēlota. Šāda lūguma apspriešanai notikušas lielas debates, taču starptautiskā palīdzība kalpos kā rezerve ugunsgrēka dzēšanā. "Novēloti tas būtu, ja uguni mēs no patlaban izveidotā perimetra būtu palaiduši garām. Ugunsgrēka patlaban tiek noturēts noteiktā perimetrā, taču karsto laika apstākļu dēļ tas izplatās perimetra iekšienē, un faktiski ir uzdevums nosargāt šo perimetru," uzsvēra ministrs.

Savukārt Eklons pauda pārliecību, ka pie pašreizējiem laika apstākļiem izdosies noturēt degšanu izveidotajā perimetrā, taču iekšpusē atsevišķos sektoros dzēšanas darbi ir bīstami, jo degšana var veicināt koku krišanu.

Kozlovskis informēja, ka iedzīvotāju prombūtnē Stiklu ciemā nekādi marodierisma gadījumi nav konstatēti. Eklons papildināja, ka VUGD patlaban nav devis atļauju iedzīvotājiem atgriezties savās mājās. Daļa iedzīvotāju pret apliecinājumu, ka viņi apzinās riskus savai veselībai un dzīvībai, gan atgriezušies mājās.

Eklons mierināja, ka notikuma vietā daudzi ugunsdzēsēji atgriezušies vairākkārt un viņi joprojām ir pie labas veselības. "Tas ir apliecinājums tam, ka gaisa kaitīgums nav tik liels," piebilda VUGD pārstāvis.

VUGD priekšnieka vietnieks arī informēja, ka notikuma vietā vējš "laiku pa laikam mainās", tāpēc dienests ir paredzējis savu tālāko rīcību, ja vējš mainīs savu virzienu. "Piedūmojuma koncentrācija pēdējo trīs dienu laikā notikuma vietā ir būtiski samazinājusies, un blakus esošajās teritorijās nav gaidāms būtisks piedūmojums," mierināja Eklons.

Kā ziņots, Latvijas dienesti sadarbībā ar Lietuvas bruņoto spēku helikopteri plašo ugunsgrēku dzēš jau sesto dienu, pirmdienas rītā aģentūrai LETA apliecināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā.

Ugunsgrēks kūdras purvā izcēlās otrdienas pievakarē. Vēlāk liesmas izplatījās arī mežā.

Valsts meža dienests pagaidām nesniedz informāciju par to, cik lielas platības izdegušas, taču Eiropas Savienības programmas "Copernicus" Ārkārtas situāciju pārvaldības pakalpojuma dati liecina, ka līdz svētdienai ugunsgrēkā izdegusi 1010,5 hektāru liela platība, kas ir par 170 hektāriem vairāk nekā diennakti iepriekš.

No satelītiem iegūtā informācija liecina, ka izdeguši 267 hektāri meža, 311,7 hektāri krūmāju un zālāju, kā arī 431,8 hektāri kūdras purva. Visvairāk - par simts hektāriem - pēdējā diennaktī pieaugusi izdegusī meža platība.

Iepriekš stiprā piedūmojuma dēļ tika evakuēts blakus esošajā Ventspils novada Puzes pagastā esošais Stiklu ciems, taču sestdien jau liela daļa tā iedzīvotāju atgriezās mājās pret parakstu, ka paši uzņemas atbildību par savu drošību, aģentūrai LETA pastāstīja Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks (ZZS). Evakuētie Stiklu internātskolas audzēkņi gan joprojām mitinās citviet un viņi tik drīz neatgriezīsies ciemā.