Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Bērnu veselība: Garākās rindas pie acu ārsta, psihiatra, fizioterapeita

© F64

Bērnu slimnīcā veselības aprūpes pakalpojumu kvotas ir pietiekamas un rindas neveidojas to trūkuma dēļ, Neatkarīgajai norāda Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Valts Ābols. Zemo tarifu dēļ ir problēmas piesaistīt darbiniekus konkrētās specialitātēs, tāpēc ir nepieciešams papildu finansējums, lai valsts noteiktais tarifs pietuvotos speciālistu iespējai nopelnīt, kāda ir, sniedzot maksas pakalpojumus.

Bērnu vecāku sašutumu izraisījusi informācija, ka vēl šajā gadā nav iespējams pierakstīties pie vairākiem speciālistiem, piemēram, acu ārsta, traumatologa, psihiatra, lai gan tajā pašā laikā Veselības ministrija plaši ziņo par būtisku rindu samazinājumu. Bērnu slimnīcas dati patiešām rāda, ka rindas ir pietiekami garas un speciālistu konsultācijas ir jāgaida ne vienu vien mēnesi. Visilgāk nākas gaidīt oftalmologa konsultācijas. Rindā pie acu ārsta līdz 30. jūnijam bija 1155 pacienti, bet 1036 pacienti gaida rindā pie bērnu psihiatra, 387 pie fizioterapeita, 260 pie psihologa. Taču, kā norāda slimnīcas vadītājs V. Ābols, salīdzinoši ar šā gada 1. janvāri, Bērnu slimnīcai pusgada laikā ir izdevies samazināt kopējo rindas garumu uz izmeklējumiem un manipulācijām. Ja 2018. gada 1. janvārī kopējā rindā bija iekļauti 5681 pacients, tad 2018. gada 30. jūnijā kopējā rindā gaidīja 2115 pacientu. «Tas saistīts ar klientu apkalpošanas speciālistu darbu, operatīvi sazinoties ar ģimenēm, kuras pieteikušas bērniem izmeklējumus, un pārliecinoties, vai ģimene ieradīsies uz izmeklējumu plānotajā laikā,» stāsta V. Ābols, «gadījumos, ja ģimene atsaka, mūsu darbinieki operatīvi piedāvā brīvo vietu citiem pacientiem. Reizēm tas ir dažu stundu jautājums, kad izdodas atrast ģimeni, kura operatīvi var ierasties uz izmeklējumu.»

Slimnīcā atzīst, ka ir atsevišķas ārstu specialitātes, kurās speciālistu trūkuma dēļ nav iespējas samazināt rindā gaidīšanas laiku, piemēram, bērnu psihiatru konsultācijas.

«Viens no risinājumiem jau ir panākts - bērnu psihiatru pieejamību tuvāko gadu laikā varētu uzlabot vienošanās, kas panākta starp Veselības ministriju, mācību iestādēm un profesionālajām asociācijām, kas paredz veikt izmaiņas bērnu psihiatru specialitātes apgūšanā, atzīstot bērnu psihiatru kā pamata specialitāti. Šādā gadījumā bērnu psihiatri varēs sākt strādāt savā specialitātē uzreiz pēc rezidentūras beigšanas līdzīgi kā pieaugušo psihiatri,» norāda V. Ābols.

Runājot par acu ārstiem, pie kuriem pašlaik ir visgarākā rinda, V. Ābols uzsver, ka tiek meklēts risinājums Acu slimību klīnikā, lai palielinātu oftalmologu slodzes daļu Bērnu slimnīcā. «Mēs izvērtējam arī iespējas paplašināt Acu slimību klīnikas komandu,» teica V. Ābols.

Jāatgādina, ka acu ārstu konsultācijas ir pieejamas ne tikai Bērnu slimnīcā, vietnē rindapiearsta.lv ir iespējams atrast visus acu ārstus, kuri veic valsts apmaksātu redzes pārbaudi un pie kuriem rindas nav mēnešu garumā.

Neatkarīgās informācija liecina, ka problēmas ir pierakstīties arī pie bērnu traumatologa, jo citās medicīnas iestādēs ārpus Bērnu slimnīcas pacientus konsultē praktiski tikai pieaugušo traumatologi. Ja situācija nav kritiska un nav nepieciešamības doties uz neatliekamās palīdzības nodaļu, pie bērnu traumatologa esot neiespēji nokļūt, Neatkarīgajai stāsta vecāki. Bērnu slimnīcas speciāliste Vita Šteina informē: ja bērns ir guvis traumu, nekavējošu palīdzību var saņemt Neatliekamās medicīniskās palīdzības un observācijas nodaļā, kā arī vēršoties pie tiešās pieejamības ķirurga. «Ja situācija nav steidzama, bet ir nepieciešama traumatologa - ortopēda konsultācija, tad gaidīšanas laiks tiešām var būt vairākus mēnešus. Šādos gadījumos, iespējams, ir nozīme izvērtēt, vai kādā citā ambulatorajā iestādē rinda nav īsāka,» saka V. Šteina. Ja ģimenei ir vēlme pieteikt konsultāciju pie viena konkrēta speciālista, tad jāņem vērā ārsta pieejamie konsultāciju laiki un gaidīšanas laiks var kļūt ilgāks. «Ja bērnam ir nepieciešams izmeklējums vai speciālista konsultācija steidzamā kārtā, bet situācija nav akūta, ģimenes ārstiem ir iespēja aizpildīt steidzamības rindas pieteikumu, un Bērnu slimnīcas ārstu konsilijs izvērtēs bērna veselības stāvokli, lai nepieciešamības gadījumā bērnam veiktu izmeklējumu vai konsultāciju desmit darba dienu laikā,» stāsta speciāliste.

***

VIEDOKLIS

Valts ĀBOLS, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs:

- Bērnu slimnīcā kvotas ir pietiekamas un rindas neveidojas to trūkuma dēļ. Problēmas piesaistīt darbiniekus konkrētās specialitātēs ir zemo tarifu dēļ. Ir nepieciešams papildu finansējums, lai valsts noteiktais tarifs pietuvotos speciālistu iespējai nopelnīt, sniedzot maksas pakalpojumus.