Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

E-trīsvienībā identifikācijas karte, paraksts un adrese

© Ģirts Ozoliņš/F64

Latvija aizņem augstas vietas dažādos sarakstos, kuros valstis rindotas pēc tā, cik intensīvi iestādes un iedzīvotāji sazinās vai vismaz drīkst izvēlēties sazināšanos ar elektronisko dokumentu palīdzību.

Ideāls būtu elektroniskā identifikācijas karte, elektroniskā paraksta tiesības un elektroniskā adrese visām fiziskajām un juridiskajām personām. Pašreizējā aktualitāte ir e-adrešu ieviešana valsts un pašvaldību iestādēm, lai tās viena otrai varētu sūtīt tikai elektronisko dokumentus. Valsts tiešas pārvaldības iestādēm tāda adrese bija jāiegūst šā gada jūnijā, bet visu valsts un pašvaldību iestāžu ievilkšana kopējā elektroniskajā telpā obligāti jāpabeidz līdz 2020. gadam. Iedzīvotājiem ieeja šajā telpā sāksies 2019. gadā brīvprātības režīmā. Par šo projektu atbildīgās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sistēmanalītiķe Inese Gaile sola «diezgan apjomīgu komunikācijas kampaņu», lai neviens uz elektronisko saziņu noskaņots cilvēks bez savas adreses nepaliktu. Par šādas kampaņas sākumu var uzskatīt e-adreses prezentāciju pagājušajā piektdienā, kurā piedalījās arī VARAM valsts sekretāra vietnieks informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jautājumos Edmunds Beļskis.

Privātpersonu ieguvums no e-adreses būtu drošība, ka nekur fiziskajā telpā - nevienā pastkastītē, durvju spraugā vai vienkārši uz grīdas - neguļ šim cilvēkam adresēts paziņojums ne no vienas valsts iestādes.

Nereaģēšana uz šādiem paziņojumiem var novest pie sodiem vai citām nepatikšanām, ko grūti atvairīt ar taisnošanos, ka cilvēks nekādus paziņojumus nav saņēmis.

Strauji nāk laiks, kad ierīce dokumentu apmaiņai vairs nebūs dators, bet mobilais telefons. Dators varbūt izpildīs līdzīgu lomu, kādu tagad pilda papīrs, uz kura drošības un psiholoģiskā komforta dēļ izdrukā elektroniskos sūtījumus. Par būtisku jaunievedumu šādā virzienā stāstīja valsts a/s Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs pārstāve Vineta Sprugaine. Kam elektroniskā identifikācijas karte un paraksts jau ir, tam tagad ir iespēja ielādēt šo rīku lietošanas programmu savā mobilajā telefonā un slēgt līgumus neatkarīgi no tā, kādās pasaules daļās līgumslēdzēji atrodas.