Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Spēle, lai modinātu izpratni par vardarbību ģimenē

ĻAUJ SAPRAST. Ar spēles, kuras galvenie varoņi ir eži, palīdzību bērniem ļaus iejusties dažādās situācijās un izprast, kas ir vardarbība, lai to nepieļautu un meklētu palīdzību © F64

Lai arī zināšanas un izpratne par vardarbību Latvijā arvien aug, tomēr joprojām ir izplatīti mīti, piemēram, ka vardarbība ir tikai ģimenes iekšēja lieta, Neatkarīgajai atzīst Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas speciāliste Liene Kauliņa-Bandere.

Eksperti secinājuši, ka vislabākais veids, kā pievērst uzmanību šiem jautājumiem - un īpaši vardarbības atpazīšanai -, ir nevis kāda sodīšana, bet izglītošana, tāpēc radīta spēle Hei, mosties!, kurā ikdienišķas situācijas ģimenē palīdz atpazīt fiziskās vai emocionālās vardarbības pazīmes un uzzināt, kur saņemt palīdzību un atbalstu.

Spēlētājs var izvēlēties savu eža tēlu un darbības dažādās situācijās, kur atkarībā no rīcības iznākums var būt gan pozitīvs, gan negatīvs

L. Kauliņa-Bandere, atsaucoties uz pētījumu par Latvijas jauniešu bērnībā gūto nelabvēlīgo pieredzi, norāda, ka trešā daļa jauniešu bērnībā un gandrīz piektā daļa līdz 18 gadu vecumam cietuši no emocionālās vai fiziskas vardarbības no saviem vecākiem vai kāda cita mājās dzīvojoša pieauguša ģimenes locekļa. Bieži vardarbība ģimenē netiek atpazīta, vērojama arī upuru finansiālā atkarība no varmākas. «Nav pietiekami zināšanu, lai atpazītu vardarbību, un nav informācijas, kur meklēt atbalstu,» saka speciāliste. Bērnu un jauniešu vidū joprojām ir augsts vardarbības līmenis. Par vardarbības atpazīšanu un mazināšanu ir runāts, taču speciālisti sapratuši, ka ir nepieciešams vēl kāds papildu veids, mazāk formāls, lai runātu ar bērniem. Rezultātā radīta spēle Hei, mosties!, kas draudzīgā veidā izglīto bērnu jautājumos, kas saistīti ar bērna emocionālo un fizisko drošību ģimenē. «Saprast un vajadzības gadījumā rīkoties. Turklāt spēli var izspēlēt arī pieaugušie, lai attīstību prasmi atpazīt ģimenes locekļu fiziskās vai emocionālās vardarbības pazīmes,» tā par spēles ideju saka L. Kauliņa-Bandere.

Spēles darbība notiek izdomātā vidē, tās galvenie varoņi ir pusaudži, kuru tēli ir līdzīgi ežiem. Spēlētājs var izvēlēties savu eža tēlu un darbības dažādās situācijās, kur atkarībā no rīcības iznākums var būt gan pozitīvs, gan negatīvs. «Dalībnieki var izspēlēt dažādas lomas, analizēt situācijas, mācīties atpazīt vardarbību, gūt padomus, meklēt risinājumus,» saka L. Kauliņa-Bandere. Par vardarbības dažādām izpausmēm ir būtiski runāt, jo inspekcijas speciālisti novērojuši, ka bērnu ar uzvedības traucējumiem kļūst vairāk un pat pirmsskolā novērojamas dažādas problēmas. Psiholoģe Laura Pirsko skaidro, ka svarīgi izprast, kāpēc bērni tā rīkojas, un atbilstoši reaģēt. «Cilvēki saprot, ka vardarbība nav pieļaujama, taču svarīga ir izpratne, kā rīkoties tālāk,» uzsver psiholoģe.