Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Ne visi ražotāji atbalsta ideju pārtiku pēc derīguma termiņa beigām nodot labdarībai

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Kā iepriekš ziņots, Zemkopības ministrija sagatavojusi grozījumus Pārtikas aprites uzraudzības likumā, kas paredz, ka turpmāk konkrētas pārtikas produktu grupas pēc derīguma termiņa beigām varēs nodot labdarībai.

Kā LNT raidījumam "900 sekundes" atklāja ministrijas parlamentārais sekretārs Ringolds Arnītis runa ir par pārtikas produktiem, kuriem uz etiķetes norādīts ieteicamais derīguma termiņš, ko nosaka ražotājs. Runa nav par produktiem, kuriem ir strikts "derīgs līdz" lietošanas termiņš.

Labdarībai varētu tikt nodoti tādi kā makaroni, rīsi, griķi, konservi un citi produkti ar ieteicamo derīguma termiņu. Tie tiks nodoti labdarības organizācijai, kura tālāk būs atbildīga par pārtikas nodošanu cilvēkiem noteiktā laika periodā. Produkti nevarēs būt lietoti vai to iepakojums atvērts.

Kā atklāja Arnītis, pret šo ideju ir vairāki ražotāji, kuri uzskata, ka šādi tiek iedragāts viņu zīmols.

Patlaban likums nosaka, ka pārtika ar beigušos derīguma termiņu ir atzīstama par izplatīšanai nederīgu. Tas attiecas gan uz pārtiku, kas ātri bojājas, gan pārtiku ar minimālo derīguma termiņu "ieteicams līdz…".

Paredzēts, ka attiecīgā tiesību norma stāsies spēkā 2019.gada 1.jūlijā. Par minētajām likuma izmaiņām valdība lems 24.jūlija sēdē.