Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Aptauja: 30% Latvijas iedzīvotāju ūdeni izvēlas pēc tā garšas

© f64

Trešdaļa jeb 30% Latvijas iedzīvotāju ūdeni izvēlas pēc tā garšas, liecina ūdens ražotāja un tirgotāja "Venden" pasaules ūdens dienai veltītā aptauja.

Savukārt 20% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju norādīja, ka, izvēloties ūdeni, uzmanību vērš tā sastāvam, bet 19% Latvijas iedzīvotāju norādīja, ka viņiem svarīga ir ūdens kvalitāte.

Sabiedrības veselības uzraudzības un kontroles departamenta vadītāja Solvita Muceniece atzīmēja, ka minerālūdens garša ir atkarīga no ūdens ieguves vietas un dziļuma, jo tas ietekmē minerālūdens sastāvdaļas jeb minerālsāļus. "Minerālūdens var būt arī gāzēts - dabīgajam minerālūdenim papildus pievienojot pārtikā izmantojamo ogļskābo gāzi. Tā ir vienīgā viela, ko drīkst pievienot dabīgajam minerālūdenim," sacīja Muceniece.

Savukārt avota ūdens ir pazemes saldūdens kas, pateicoties augstajai kvalitātei, ko sniedz daba, neprasa papildu apstrādi, izņemot smalko mehānisko daļiņu filtrēšanu. "Par avota ūdeni Latvijā dēvē gan tādu, kas dabiski iztek no gruntsūdeņiem, gan tādu, kas iegūts no dziļurbuma un nav attīrīts, bet tāpat kā dabīgajam minerālūdenim, arī avota ūdenim ir ļoti stingri kvalitātes kritēriji," teica Muceniece.

"Venden" izpilddirektors Aldis Škutāns norādīja, ka minerālūdeņi ir ar dažādām atšķirīgām mineralizācijas pakāpēm - no 0.01 līdz pat 14 gramiem uz litru. "Ūdeni ar augstu mineralizācijas pakāpi nedrīkst dzert nekontrolēti, jo, lietots neierobežotā daudzumā, lielais minerālsāļu saturs var negatīvi ietekmēt organismu. Ja uz etiķetes ir rakstīts, ka ūdens mineralizācijas pakāpe ir virs diviem gramiem uz litru, ieteicams izvēlēties ūdeni ar zemāku mineralizācijas pakāpi. Ja ūdens sastāvā ir daudz nātrija un hlora jonu, šāds ūdens tiek uzskatīts par sāļu, bet sāli Latvijas iedzīvotāji ikdienā jau tā patērē pārāk daudz. Savukārt atsevišķas cilvēku grupas kā zīdaiņi, bērni, veci cilvēki šādus minerālūdeņus var lietot tikai ārsta uzraudzībā," skaidroja Škutāns.

Viņš atzīmēja, ka par optimālu mineralizācijas pakāpi var uzskatīt no 0,5 līdz 1,5 gramiem uz litru. "Turklāt, ja jums ir svarīga augsta ūdens kvalitāte, ieteicams dot priekšroku dabiskam minerālūdenim. Ne velti "Venden" pārdošanas rādītāji liecina, ka ar katru gadu pieaug pieprasījums pēc minerālūdens, jo Latvijas iedzīvotāji tomēr cenšas dzert pēc iespējas kvalitatīvāku ūdeni," stāstīja Škutāns.

Škutāns uzsvēra, ka cilvēki, kam ir veselības problēmas, nedrīkst balstīties tikai uz ražotāju pašreklāmu. "Slimniekiem ūdens ir jāizvēlas ļoti rūpīgi. Ja ir problēmas ar kuņģi, zarnu traktu vai aizkuņģa dziedzeri, dažkārt ārsts var ieteikt dzert ūdeni ar augstu mineralizācijas pakāpi. Nav ieteicams dzert gāzētu ūdeni, ja ir kuņģa un zarnu trakta problēmas, jo tas var izraisīt atraugas un grēmas. Ja jums ir kādas veselības problēmas vai jutīgs kuņģis, labāk konsultēties ar ārstu nekā kaitēt sev," viņš norādīja.

Aptauja veikta tirdzniecības centrā "Rīga Plaza" ūdens dienas pasākumā 22.martā, aptaujājot 200 Latvijas iedzīvotājus.

Kā ziņots, "Venden" pagājušajā gadā strādāja ar 11,565 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 5,4% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma peļņa samazinājās par 5,3% un bija 618 654 eiro.

"Venden" reģistrēts 1997.gadā, un tā pamatkapitāls ir 28 440 eiro. "Venden" vienādās daļās pieder Eduardam Magelim un SIA "Mica tehnoloģijas".