Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Sudraba varbūt vērsīsies ECT par liegumu apstrīdēt pielaides valsts noslēpumam nepiešķiršanu

© f64

Partijas "No sirds Latvijai" līdere, Saeimas deputāte Inguna Sudraba apsvērs iespēju vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā vai Satversmes tiesā par to, ka viņai liegts tiesā pārsūdzēt lēmumu saistībā ar atteikumu piešķirt pielaidi valsts noslēpumam, pavēstīja politiķe.

Iepriekš ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers atstāja spēkā Satversmes aizsardzības biroja (SAB) lēmumu atteikt pielaides valsts noslēpumam piešķiršanu Sudrabai. Saskaņā ar tolaik spēkā esošo likumu ģenerālprokurora lēmums šajā jautājumā ir galīgs un nav pārsūdzams.

Politiķe ar pieteikumu par ģenerālprokurora lēmuma pārsūdzēšanu vērsās Administratīvajā apgabaltiesā, kas šo iesniegumu nepieņēma izskatīšanai.

Sudraba šo lēmumu apstrīdēja Augstākajā tiesā, kas jūlijā nolēma šo apgabaltiesas lēmumu atstāt spēkā, tāpat tika noraidīta deputātes blakussūdzība par lūgumu AT šajā jautājumā vērsties ST. AT abi lēmumi ir galīgi un nav pārsūdzami.

Politiķe skaidroja, ka viņai ir pusgads laika, lai apsvērtu iespēju vērsties ECT vai ST par to, ka viņai liegts tiesā pārsūdzēt lēmumu saistībā ar attiekumu piešķirt pielaidi valsts noslēpumam.

Kā ziņots, tiesības ģenerālprokurora lēmumu 14 dienu laikā pārsūdzēt tiesā stājās spēkā tikai 1.jūlijā.

Sudraba iepriekš skaidroja, ka atsaucas uz ST spriedumu valsts noslēpuma jautājumos par to, ka personām jābūt tiesībām pielaides nepiešķiršanu pārsūdzēt tiesā. Viņa akcentēja, ka šajā jautājumā nepieciešams iziet procesu visās instancēs.

Savukārt normu, ka "ģenerālprokurora lēmums ir galīgs un nav pārsūdzams", ST iepriekš atzina par neatbilstošu Satversmei un spēkā neesošu no 1.jūlija.