Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Brilles visiem bērniem valsts nevar atļauties apmaksāt

© depositphotos.com

Lai arī brilles izrakstījis acu ārsts un tās obligāti jānēsā gan skolā, gan mājās, jo konstatēti redzes traucējumi, valsts briļļu iegādi bērniem neapmaksā.

Jautājumi - vai tas nav veselības aprūpes pakalpojums, vai tam nepietiek naudas, kaut lai apmaksātu briļļu iegādi trūcīgu ģimeņu bērniem vai daudzbērnu ģimenēm - pagaidām ir neatbildēti. Valsts apmaksā briļļu iegādi tikai gadījumos, ja bērnam ir konstatēti augstas pakāpes redzes traucējumi.

«Pirmās brilles dēlam izrakstīja pirms apmēram diviem gadiem redzes traucējumu dēļ, brilles jānēsā skolā, mājās, lasot vai skatoties televizoru, otrās brilles izrakstīja šogad - cita stipruma, kas ir obligāti jālieto, lai redze nepasliktinātos un lai varētu normāli sekot mācībām skolā,» Neatkarīgajai stāsta divu bērnu māmiņa Inita. Pirmās brilles izmaksāja aptuveni 70 eiro, nedaudz vairāk, nekā plānots, izmaksājis briļļu rāmis, jo vecāki iegādājušies tādu, ko nav tik vienkārši saplēst. Tomēr tagad jāiegādājas jaunas brilles. Lai arī redzes problēmas teorētiski varētu uzskatīt par veselības aprūpes jautājumu, izrādās, Latvijā tā tas nav, tāpēc, neraugoties uz bezmaksas veselības aprūpes nodrošinājumu bērniem, briļļu iegāde netiek apmaksāta. Par šo jautājumu Inita un citu bērnu vecāki aizdomājušies šovasar, kad Nacionālais veselības dienests izplatīja informāciju par «no valsts budžeta apmaksātu redzes asumu koriģējošu optikas izstrādājumu izrakstīšanu bērniem». «Jā, manam bērnam nav smagu redzes traucējumu, un labi, ka tā, bet redzes traucējumi ir, un viņam brilles obligāti ir jālieto. Vai jāsagaida brīdis, kad bērniem redze pasliktinās, un tad valsts segs briļļu un pārējās izmaksas?» vaicā Inita.

Interesējoties, kāda ir situācija, Neatkarīgā noskaidroja, ka pašlaik redzes asumu koriģējošas optikas preces tiek apmaksātas «visiem bērniem ar nopietniem redzes traucējumiem».

Sociālajā tīklā twitter pie diskusijas par briļļu jautājumu bērniem Nacionālais veselības dienests atbildēja: «Tas diemžēl ir saistīts ar ierobežotiem valsts budžeta līdzekļiem.» Vecāki lieto analoģijas ar zobārstu - ja bojājumu nav vai tas ir neliels, tad zobārstu varētu bērniem neapmaksāt, ja bojājums liels - zobs jārauj, tad varētu apmaksāt...

Savukārt Veselības ministrijā Neatkarīgajai vēlreiz uzsver, ka no valsts budžeta apmaksā redzes asumu koriģējošu optikas izstrādājumu izrakstīšanu bērniem ar ļoti smagiem redzes traucējumiem, bet jautājums par briļļu apmaksu ikvienā gadījumā, kad tās būtu nepieciešamas bērniem, saistībā ar nenosegtajām veselības aprūpes vajadzībām līdz šim nav ticis vērtēts. Jāpiebilst, ka atsevišķas pašvaldības apmaksā briļļu iegādi trūcīgu un maznodrošinātu ģimeņu bērniem, jo citādi šiem bērniem brilles tā arī netiktu nopirktas.

Nacionālais veselības dienests informē, ka briļļu lēcu, briļļu ietvaru un kontaktlēcu izrakstīšanu un arī iegādi apmaksā bērniem, kuriem diagnosticēta augstas pakāpes iedzimta miopija, augstas pakāpes hipermetropija, augstas pakāpes astigmatisms, augstas pakāpes anizometropija, trešās un ceturtās pakāpes vājredzība neatkarīgi no refrakcijas anomālijas pakāpes un citu traucējumu gadījumā. Kopumā tie visi jau ir smagi redzes traucējumi. Turklāt valsts apmaksātus redzes asumu koriģējošus optikas izstrādājumus ir tiesīgi izrakstīt tikai Bērnu slimnīcas acu ārsti, kā arī saņemt brilles var tikai valsts noteiktās vietās.