Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Rezerves karavīriem jānomierina sievas

© Lauris Aizupietis/F64

Līdzjūtību, nosodījumu un pat izsmieklu izraisījuši kādas mātišķas sievas publiskie centieni pasargāt savu vīru no paša uzņemtajām saistībām pret Latvijas valsti. Karavīra saistībām. Četrgades lielākajās militārajās mācībās Namejs būs jāpiedalās arī rezerves karavīriem.

Sieva raud, ka vīrs armijas dēļ netiks uz darbu, nenesīs mājās naudu, bērni paliks neēduši. Ja aizies uz mācībām, sanīdīsies ar darba devēju. Savukārt, ja izvairīsies no mācībām, tiks tiesāts. Daļēji šīs bažas atbilst patiesībai, tomēr realitāte nebūt nav tik briesmīga. Iespējams, tādēļ pats karavīrs atšķirībā no sievas ir izvēlējies turēt muti - pats taču savulaik izvēlējās dienēt bruņotajos spēkos un labi zina, ka, vienreiz parakstot līgumu ar armiju, saistības tiek uzņemtas uz mūžu.

Lai nav no nulles jāsāk

Atvaļinoties no aktīvā dienesta, karavīrs un arī zemessargs automātiski tiek ieskaitīti rezervē, proti, kļūst par rezerves karavīru. Viņš ir apmācīts, un šīs iemaņas jāuztur, lai neizmirstas.

Tāpēc rezerves karavīri periodiski tiek izsaukti uz mācībām, un tā notiek ne tikai Latvijā, bet lielākajā daļā valstu. Bruņoto spēku rezervju sagatavošanas sistēmas atšķiras pēc apjoma un apmācību intensitātes, taču pamatprincipi visur ir līdzīgi. Kad pienāk pavēste, visi civilie darbi jāliek pie malas un jādodas uz savu vienību. Rezerves karavīru vietu kopējā aizsardzības sistēmā Neatkarīgajai izskaidroja Aizsardzības ministrijas pārstāve Sandra Brāle:

«Valsts nevar pastāvīgi (arī miera laikā) uzturēt tik lielus bruņotos spēkus, lai tie spētu pārvarēt pilna spektra draudus un apdraudējumus. Valsts nodrošina augstas gatavības spēku uzturēšanu miera laikā ar spēju maksimāli ātri, iesaistot bruņoto spēku rezerves, palielināt šo spēku apjomu līdz līmenim, kas nepieciešams. Gan rezerves karavīru (iepriekš militārajam dienestam apmācītu Latvijas pilsoņu), gan rezervistu (militārajam dienestam iepriekš neapmācītu pilsoņu, kuri var tikt iesaukti aktīvajā dienestā mobilizācijas gadījumā) galvenais uzdevums ir nodrošināt valsts spēju palielināt tās bruņotos spēkus (aizsardzības spēju) līdz tādam apjomam, kas nepieciešams konkrētajā drošības situācijā esošo draudu pārvarēšanai.»

No aizsardzības viedokļa spēcīgas un uzticamas rezerves veidošana ir svarīga, jo X stundā sagatavot karadarbībai cilvēkus ar militāro pieredzi ir daudz vienkāršāk nekā no nulles mācīt visus rezervistus pēc kārtas.

Pārbaude lielajā Namejā

Šogad rezerves karavīru pārbaudes mācības notiks no 14. augusta līdz 3. septembrim, un tās iekļautas četrgades lielākajās nacionālajās mācībās Namejs. Aktīvajā dienestā uz šo laiku iesaukti 350 rezerves karavīri. Cik no viņiem reāli ieradīsies, būs zināms tikai pirmajā mācību dienā. Līdzšinējā pieredze rāda, ka sapulcināt izdodas 10 līdz 20% - pārējiem ir dažādi pamatoti vai izdomāti iemesli, lai no mācībām izvairītos. Attaisnojoši iemesli ir skaitā četri. Rezerves karavīru uz mācībām neiesauc: veselības stāvokļa dēļ; ja rezerves karavīrs ir apgādājamu ģimenes locekļu vienīgais apgādnieks vai viņa apgādībā ir ne mazāk kā divi pirmsskolas vecuma bērni; ja rezerves karavīrs ir aizdomās turētais vai apsūdzētais kriminālprocesā par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, ir sodīts par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas, ir izdarījis tīšu noziedzīgu nodarījumu, bet no soda atbrīvots vai pret karavīru uzsāktais kriminālprocess par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu izbeigts uz nereabilitējoša pamata; ja rezerves karavīrs dienē Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādēs vai Ieslodzījuma vietu pārvaldē.

Vēl pastāv iespēja vienu reizi gadā dalību mācībās pārcelt, ja komandieris pamatojumu atzīst par attaisnojošu.

Ja attaisnojošu iemeslu nav un karavīrs nav ieradies, viņa lietu nodod tiesai, un tiesas jau itin regulāri šiem bastotājiem uzliek naudassodus - parasti gan simboliskus.

Budžets nesagrūs

Kas attiecas uz bažām par ģimenes budžeta sagrūšanu pāris mācību nedēļu dēļ, tām nepavisam nav pamata, jo valsts nosedz gan ceļa izdevumus, tajā skaitā arī par atbraukšanu no ārzemēm, gan kompensāciju iedod. Jo augstāka dienesta pakāpe, jo lielāku. Kareivim par dienu - 26 eiro, kaprālim 30 un vēl drusciņ, majoram 42,50, turklāt ar nodokļiem šī nauda netiek aplikta. Būtiska piebilde, ka darba devējam nav tiesību likt šķēršļus karavīra dalībai mācībās.

Kas rezerves karavīriem būs jādara šī gada mācībās? Būtībā tas pats, kas darīts iepriekš, atrodoties dienestā. Izlūks izlūkos, granātnieks šaus ar granātmetēju, šoferis vedīs karavīrus un pavārs visiem gatavos ēst. Kā paskaidro Aizsardzības ministrija: «2018. gadā militāro mācību Namejs 2018 ietvaros tiks organizētas pirmās pārbaudes mācības, kurās tiks pārbaudīta regulāro spēku un Zemessardzes vienībās iekļauto rezerves karavīru iemaņas un spējas pildīt tiešos amata pienākumus vienības vai apakšvienības uzdevumu izpildē. Katra rezerves karavīra veicamie uzdevumi būs atkarīgi no konkrētās vienības un konkrētā amata, kura pienākumus viņš veiks.