Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Eksperte: 66% jauniešu izvēlas strādāt atvērtā un apvienotā darba vidē

© f64

Vairāk nekā puse jeb 66% aptaujāto "mileniāļu" jeb jaunieši, kas dzimuši laikā no 1982.gada līdz 2000.gadam, izvēlas strādāt atvērtā un apvienotā darba vidē, šodien "SEB banka" diskusijā par darba tirgū piedāvāto iespēju atbilstību jauniešu vēlmēm sacīja Latvijas Universitātes (LU) profesore Zanda Rubene.

Viņa norādīja, ka vecākas paaudzes cilvēki kā, piemēram, universitātes profesori labāk izvēlas strādāt pa vienam un katrs savā kabinetā, savukārt jaunieši izvēlas darbu komandā, kur ir tūlītēja atgriezeniskā saite. "No vienas puses tas ir produktīvi, jo tas ir arī mazāks risks, ka jaunietis darbā kļūdīsies," sacīja Rubene.

Rubene sacīja, ka mileniāļi ir tā paaudze, kuriem stabilitātes sajūta nav tik svarīga, cik pārmaiņas. "Viņiem nav bail, un tāpēc ar šo raksturojošo īpašību viņi tiek uz priekšu karjerā ātrāk nekā vecākas paaudzes cilvēks, kurš stabilitāti izvēlas kā prioritāti un darbu nemaina nekad," atzina Rubene.

Atsaucoties uz portāla "Prakse.lv" veikto pētījumu par prakses iespējām 2017.gadā, portāla vadītājs Jānis Logins atzīmēja, ka pēc prakses iziešanas gandrīz puse no aptaujātajiem jauniešiem darbu iegūst uzreiz, trešdaļa pēc kāda laika, savukārt ceturtdaļa - darbu meklē ilgi.

Aptaujā secināts, ka pēdējo piecu gadu laikā prakses vietu nodrošinājuši 42% uzņēmēju. Tostarp uzņēmēji jautāti, vai arī turpmāk būtu ieinteresēti nodrošināt praksi, pozitīvu atbildi sniedza 39% aptaujāto uzņēmēju. Savukārt vairāk nekā puse jeb 52% uzņēmēju praksi nenodrošina vispār, bet 27% aptaujāto uzņēmēju norādīja, ka ir apsvērušo veidot prakses vietas. Mazāk nekā puse jeb 41% aptaujāto uzņēmēju atzīmēja, ka ir bijuši praktikanti, bet turpmāk tādus neuzņems.

Logins atzīmēja, ka aktuāla tēma ir atalgojums. Aptaujas dati atklāj, ka 75% jauniešu prakses laikā nesaņēma atalgojumu, bet 25% - saņēma. "Aptaujā noskaidrojām, ka praktikantam zūd interese par darbu, ja viņš nesaņem nekādu atalgojumu. Portāls "Prakse.lv" uzskata, ka prakses devējiem praktikantam ir vismaz jānodrošina ceļš un transports, lai zaudējumi nebūtu vēl lielāki," norādīja Logins.

Viņš papildināja, ka prakse ir būtiska darba pieredzes iegūšanai, tāpēc nepieciešams prakses vietu skaitu palielināt no 39% līdz 60%.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka atbilstoši "SEB bankas" veiktās aptaujas datiem 80% Latvijas jauniešu uzskata, ka darba prakse dod iespēju iedziļināties profesijā un iegūt pieredzi reālā darba vidē, savukārt 60% jauniešu uztver praksi, kā iespēju satikt profesionāļus, kuri ir gatavi dalīties zināšanās, kā arī pārbaudīt, vai izvēlētā profesija ir piemērotākā.

"SEB bankas" interneta aptauja veikta 2018.gada jūnijā, un tajā piedalījās 1080 jauniešu vecumā no 18 līdz 25 gadiem.