Apspriedīs iedzīvotāju attieksmi pret Eiropas pilsonību

Par to, vai Latvijas iedzīvotāji ir gatavi nopietni uztvert Eiropas Savienības (ES) pilsonību, 18.jūnija konferencē "Eiropas pilsonība viņpus skepticisma" ES mājā diskutēs amatpersonas, eksperti un pilsoniskā sabiedrība, informēja Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā.

Lisabonas līguma stāšanās spēkā 2009.gadā aktualizēja jautājumu par Eiropas pilsoņu politisko līdzdalību ES pārvaldībā. Eiropas Savienības pilsonība, kas papildina, bet neaizvieto nacionālo pilsonību, ir kļuvusi par ietekmīgu jēdzienu un simbolu Eiropā. Jautājumi, kas saistīti ar pilsoņu politisko līdzdalību Eiropas līmenī, ir īpaši aktuāli Latvijā, kur ekonomiskā krīze ir stiprinājusi gan saikni ar Eiropas Savienību, gan vispārējo skepticismu sabiedrībā.

Lai veicinātu ekspertu viedokļu apmaiņu par izaicinājumiem pilsoniskajai līdzdalībai Eiropas līmenī un par ES pilsonības institūcijas nākotni, 18.jūnijā politikas centrs "EuroCivitas" un Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā ES mājā organizē konferenci "Eiropas pilsonība viņpus skepticisma".

Konference norisināsies 2010.gada 18.jūnijā no plkst.12.30 līdz 16.30 Eiropas Savienības mājā Rīgā, Aspazijas bulvārī 28 (2. stāvā).

Eiropas Komisijas, Eiropas Politikas pētījuma centra, citu ES dalībvalstu un Latvijas eksperti konferencē tiek aicināti apspriest šādas tēmas: Vai ES pilsonība spēj kļūt ne tikai par institūciju, bet arī par politisko identitāti? Cik efektīvas ir ES iniciatīvas, kas ir vērstas uz ES pilsoņu tiesību paplašināšanu, un vai pilsoņi izmantos jaunos, Lisabonas līguma ieviestos līdzdalības mehānismus? Vai ES pilsonība un līdzdalība Eiropas pārvaldībā interesē Latvijas iedzīvotājus?

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais