Pārbaudi Aerodium lietā cer pabeigt līdz Jāņiem

Ekonomikas ministrija centīsies līdz Jāņiem pabeigt ierosināto dienesta pārbaudi, kurā administratīvā kārtībā tiks pārbaudīta informācija, kas vakar tika publiskota Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora Andra Ozola un SIA "Aerodium" valdes priekšsēdētāja Ivara Beitāna publiskā strīda laikā.

Viņš sacīja, ka pārbaudi ministrija centīsies pabeigt pēc iespējas ātrāk. "Protams, izmeklēšanas laikā var rasties nepieciešamība pēc kādas papildu informācijas vai papildu dokumentiem. Tas varētu pārbaudi aizkavēt," informēja ekonomikas ministra preses sekretārs Sandris Sabajevs..

Pēc dienesta pārbaudes pabeigšanas tiks sniegta informācija par tās rezultātiem.

Jau ziņots, ka ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) 8.jūnijā ir ierosinājis dienesta pārbaudi, kurā administratīvā kārtībā tiks pārbaudīta informācija, kas vakar tika publiskota Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora Andra Ozola un SIA "Aerodium" valdes priekšsēdētāja Ivara Beitāna publiskā strīda laikā, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja ekonomikas ministra preses sekretārs Sandris Sabajevs.

Tāpat Kampars ir uzdevis Latvijas paviljona Šanhajā projekta vadīšanu pārņemt LIAA direktora vietniekam Mārim Ēlertam.

Ar ministra rīkojumu ir izveidota dienesta pārbaudes komisija, kuru vadīs Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Gatis Ābele.

"Esmu ieinteresēts jau tuvākajā laikā viest skaidrību par to, vai no ministrijas un LIAA puses viss ir izdarīts likumīgi, tādēļ esmu ierosinājis šo dienesta pārbaudi. Dienesta pārbaudes komisijai savas kompetences robežās būs jāizvērtē gan Ozola rīcības likumība saistībā ar Latvijas paviljona izveidi "Expo" izstādē Šanhajā, gan Ozola publiski izteiktie apgalvojumi par iespējamām nelikumībām "Aerodium" Jelgavā īstenotajā projektā, kas ticis īstenots par Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļiem. Esmu lūdzis komisiju pārbaudi veikt rūpīgi, bet iespējami īsākos laika termiņos," uzsver Kampars.

Jau ziņots, ka 7.jūnijā intervijā telekompānijas LNT raidījumam "900 sekundes" Ozols paziņoja, ka "Aerodium" ir iesaistīts valsts līdzekļu izkrāpšanā un nesaskaņas "World Expo 2010" paviljona lietā izmantojis, lai šantažētu LIAA.

Savukārt Beitāns biznesa portālam "Nozare.lv" apgalvoja, ka Ozols publiski izplata melīgu informāciju un tas esot veids, kā noslēpt vēl lielākas problēmas, kas ir saistītas ar Latvijas paviljonu izstādē "World Expo 2010".

Intervijā "LETA video" Beitāns ir vēl tiešāks - Ozols pieprasījis kukuli un šai sarunai ir liecinieki.

Latvijas Radio raidījumā "Aktuālais temats" 7.jūnijā Ozols kategoriski noliedza, ka būtu ņēmis kukuli, un nosauca Beitānu par krāpnieku, turklāt tā domājot ne viņš viens. Ozols arī skaidroja, ka pēdējās divās dienās uz Šanhaju esot nosūtīts Latvijas valsts pārstāvis Roberts Stafeckis, kurš esot cilvēks ar nevainojamu reputāciju un ar kuru LIAA slēgusi atsevišķu līgumu. Arī Stafeckis esot apgalvojis, ka "Aerodium" nav izpildījis visus līgumā minētos punktus, piemēram, nav uzceltas telpas biznesa prezentācijas vajadzībām.

Ozols arī skaidroja, ka Latvijas paviljonam apmeklētāju esot mazāk nekā Lietuvas un Igaunijas. Turklāt "Latvijas dzelzceļa" (LDz) reklāma, kas taču esot sponsorējusi paviljona izveidi, esot krietni mazāka nekā "Lufthansa" reklāma, ko izvietojuši paši "Aerodium" pārstāvji.

Kā aģentūrai LETA sacīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) preses pārstāvis Andris Vitenburgs, KNAB darbinieki jau veic visas nepieciešamās darbības, lai pārbaudītu un vērtētu personas minētos faktus saistībā ar kukuļa pieprasīšanu.

Latvijā

Eleving Group ir uzsācis sākotnējo publisko akciju piedāvājumu (IPO), kurā privātie un institucionālie investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties uz uzņēmuma akcijām. Parakstīšanās periods ilgs līdz 8. oktobrim.