TV3 turpina izplatīt melus par LVRTC

Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) ir nosūtījis aicinājumu telekompānijai TV3 pārtraukt vienpusējas un tendenciozas informācijas sniegšanu un izplatīt LVRTC atbildes vēstuli, lai izbeigtu apmelošanu un klaju skatītāju maldināšanu.

Kopš šā gada 31. maija TV3 tiek translēts sižets ar TV3 ģenerāldirektores Baibas Zūzenas uzrunu, kurā raidorganizācija pauž neapmierinātību ar analogās apraides izslēgšanu. LVRTC uzskata, ka sižetā iekļautas maldinošas un juridiskās personas biznesa reputāciju aizskarošas ziņas.

Saskaņā ar Latvijas Žurnālistu ētikas kodeksa 2.punktu žurnālista galvenais uzdevums ir garantēt sabiedrībai patiesas un pārbaudītas informācijas saņemšanu. Tomēr sižetā minētie fakti un notikumi nav atspoguļoti godīgi, objektīvi un neitrāli, atbilstoši vispārpieņemtajiem žurnālistikas un ētikas principiem, par ko tik ļoti parasti iestājas pati TV3 un tās ziņu dienests.

"Analogā virszemes televīzijas apraide TV3 tika atslēgta nevis tāpēc, ka LVRTC nav ievērojis Ministru Kabineta noteikumus, bet gan tāpēc, ka nebija panākta vienošanās ar TV3 un noslēgts atbilstošs līgums par pakalpojuma sniegšanu. Atbildība par to, ka nav panākta vienošanās ar LVRTC, raidorganizācijai jāuzņemas pašai, nevis publiski jāmeklē vainīgais, sniedzot nepatiesu un maldinošu informāciju," uzskata LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

LVRTC pastāv šaubas par to, vai TV3 vispār ir vēlējies noslēgt normatīviem aktiem atbilstošu analogās virszemes televīzijas apraides līgumu, jo kopš 31. maija nav notikusi neviena TV3 un LVRTC pārstāvju tikšanās.

LVRTC arī norāda, ka TV3 pārraidītais sižets vienlaikus ir uzskatāms par TV3 pašreklāmu, kurā izklāstīti telekompānijas pakalpojumi un to turpmākā pieejamība. Radio un televīzijas likuma izpratnē arī pašreklāma ir uzskatāma par reklāmu, līdz ar to ir pārkāpti nosacījumi, ka reklāmai jābūt patiesai un godīgai, un tā nedrīkst maldināt patērētājus.

LVRTC ir vērsies arī Nacionālajā radio un televīzijas padomē ar lūgumu izsniegt programmu ierakstu un uzskaiti, lai būtu iespējams izvērtēt TV3 rīcības atbilstību Radio un televīzijas likumam, kā arī citiem normatīvajiem aktiem.

Svarīgākais